Pasquino dagboek augustus 2013

3. aug, 2013

Openbaring

Er moet iets liggen tussen het absolutisme en het relativisme.

Eerst had je het absolutisme van de kerk, die alles meende te weten en zich als de bron van alle waarheid en het richtsnoer naar het eeuwig leven zag. Door de stugge houding van de curieprelaten is de boot naar de moderne tijd gemist. Hoe meer de literatuur en de wetenschap kwamen aanzetten met grensverleggende kennis, hoe meer de kerk zich opsloot in haar eigen grote en achterhaalde gelijk.

Je kunt niet blijven beweren dat je alle waarheid in pacht hebt, als je systematische elke andere waarheid blijft ontkennen. Op een gegeven ogenblik gaat het opvallen dat de wetenschap geen ongelijk kan hebben als ze er zo op vooruit gaat.

Alles relatief

Zo kwam het relativisme.

Als er geen vaste bron van waarheid meer is, dan mag iedereen alles beweren wat hij of zij maar kan bedenken, en dat tot de waarheid uitroepen. Als er geen maatstaf is dan komt het tot een mateloze groei van allerlei bewegingen en initiatieven, waar goed en slecht tussen zit.

Dat is heel mooi en het mag, maar het wordt na een tijd bijzonder moeilijk kwaad van goed te onderscheiden. Voor een echte relativist is dat trouwens een overbodige oefening al dat onderscheiden. Er is geen kwaad of goed meer nodig.

Het is maar een gevoel, en ik weet niet waarom, maar ik denk dat het relativisme geen oplossing biedt voor het probleem waar het om gaat. Je kunt natuurlijk proberen op je eigen innerlijk kompas te varen, en iedereen doet maar wat, maar ik denk dat velen een oprechte behoefte ervaren aan een houvast, een referentiepunt. In een wereld waarin de godsdiensten falen, is dat niet langer vanzelfsprekend.

Literatuur

Op de keper beschouwd ben ik ervan overtuigd dat alle problemen ter wereld op te lossen zijn met behulp van bestaande literatuur, aangevuld door wetenschappelijk onderzoek voor die  vragen waar de literatuur geen antwoord op biedt. Zo goed als elke discussie kun je gemakkelijk beslechten, als je een aantal minimumregels afspreekt. Basisregel is dat niemand een ander de wet moet opleggen in de discussie. De bronnen dienen open toegankelijk te zijn voor elke deelnemer.

Je kunt praten als iedereen zijn bronnen citeert, of tenminste kent.

Slot

De literatuur mag de bron van alle waarheid zijn, maar daar kom je alleen maar achter door te lezen. Dat lezen is geen neutrale activiteit, maar een actief proces waarbij je persoonlijkheid betrokken is, met je bagage, met je voor- en afkeuren.

Dat lezen moet ook kritisch gebeuren, wat betekent dat je mag kijken naar waar die tekst vandaan komt, hoe hij tot stand is gekomen en hoe hij zich verhoudt tot andere bronnen.

2. aug, 2013

Het zegel der profeten

Er zal wel altijd hier of daar iemand opstaan die beweert dat hij rechtstreeks contact met God heeft gehad.

Meestal gaat het om malloten, oproerkraaiers of zakenlieden met een gewiekst businessmodel onder de vorm van een kerk. Er klopt meestal niets van. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom deze leden denken in naam van God te mogen spreken, maar het kan gaan om machtsuitoefening, geldgewin of nood aan aandacht.

In onze ontkerstende tijden gaat er nog altijd een grote aantrekkingskracht uit van lieden die beweren dat ze het eeuwig leven aan voordeeltarief kunnen aanbieden, zeker als ze af en toe ook eens een genezing kunnen bewerkstelligen, zoals in de pinksterkerken. Daar komen veel mensen op af.

Van God bezeten

Af en toe gaat het gewoon om folklore maar er kunnen ook gevaarlijke types tussen zitten.

Zowel de wereldlijke autoriteiten alsook de kerkelijke overheden hebben profeten altijd met een scheef oog bekeken. Er komt meestal niets goeds van. Er kan van alles gebeuren dat je niet meer onder controle krijgt.

In principe kunnen we God niet kennen, en als we hem kunnen kennen, dan kennen we hem met gelijke kansen, en in de mate dat we als wij dat willen. Indien het waar is wat van God gezegd wordt dan is er geen reden toe te veronderstellen dat hij zijn Goddelijke Genade ongelijk uitstort, zodat de enen er meer van krijgen dan de anderen. Er zijn evenwel heel wat kerken die deze mening wel toegedaan zijn. Ze willen graag laten geloven dat de Goddelijke Genade alleen binnen de eigen kringen te vinden is.

Islam

Nadat ik omstreeks de leeftijd van twaalf jaar, kort na mijn plechtige communie van mijn geloof gevallen ben, heb ik nooit meer de aandrang gevoeld om nog tot een club of kerk toe te treden, met de notoire uitzondering van de Islam die ik ben bijgetreden en die ik aanvaard, zonder daarom sympathie te hebben voor de extreme vormen van dit geloof. Ik ga dat hier niet opnieuw uitleggen, want ik heb dat al gedaan.

De situatie is dus heel simpel. Van geboorte en door het doopsel behoor ik tot de katholieke kerk, maar uit keuze ben ik bij de Islam uitgekomen, zo rond mijn veertigste, onder meer omdat ik daar heel goed terecht kan met mijn liberale overtuigingen.  Als er een God is dan is er maar een, en laat dat voor mij dan Allah zijn. Niemand mag zeggen dat hij daar de woordvoerder van is. Er is geen tussenpersoon tussen Allah en de gelovige.

Bezegeling

De Islam heeft ook het voordeel dat Mohamed voor de moslim het zegel der profeten is.

De allerlaatste profeet, die het vermogen had in naam van God te mogen spreken. Na hem is er niemand meer gekomen, en er zal ook niemand meer komen, die het woord van God nog kan verbeteren.

Mohamed erkent wel Jezus als profeet, dus als christen hoef ik me in de Islam niet ontheemd te voeren. Christus neem je gewoon mee. Je hoeft niets af te zweren als je Moslim wilt worden, dat is het mooie.

Verder is de kous af. Er komen geen nieuwe profeten meer en iedereen die beweert een profeet te zijn is bijgevolg een leugenaar of een bedrieger.

1. aug, 2013

Geen keer

De nieuwsbrief is verstuurd en de nieuwe maand augustus is begonnen wat het dagboek betreft.

De meeste klussen die ik me had voorgenomen zijn intussen geklaard. De fut is er een beetje uit en ik begin al een beetje in het vakantieritme te komen. We vertrekken midden volgende week naar Kroatië voor een bescheiden budgetvakantie, om er even uit te zijn en tot bezinning te komen.

Ik ben intussen weer over de mystiek begonnen, maar ik merk dat ik het al over heb gehad in december 2012. Zo lang is dat niet geleden Ik legde toen ik daar toe kwam door te gaan lezen over heiligen. Ik had in die tijd ook een boek te vertalen omtrent de geneesheiligen, en ook was ik enorm nieuwsgierig naar ons Christelijke erfgoed.

Boeiend

Ik ben oud genoeg om me nog de mis van voor het concilie te herinneren en kijk waar we nu staan met de katholieke kerk, vandaag met schande overdekt en van schandalen doorweekt. Ik vind het nu meer dan ooit dan ook een zeer boeiende vraag, hoe het zo ver is kunnen komen, in weerwil van de inzet van zovelen die zich aan de basis wel degelijk uitsloven om iets van de blijde boodschap in onze samenleving te brengen.

Hoe en waarom heeft de kerk de aansluiting met de twintigste eeuw, en alles wat erna komt, ronduit gemist? In de warme landen is er misschien nog leven in, maar bij ons is de kerk vermolmd en verdord. Die evolutie is al een tijdje bezig en is door de pedofiliecrisis alleen maar versneld.

Verklaring

Er is geen plaats voor leedvermaak, maar het is toch een beetje eigen schuld, dikke bult.

Het is een ondemocratisch genootschap waarvan het beheer in handen is van oude ongehuwde mannen die het contact met de dagelijkse werkelijkheid van de alledaagse gelovigen totaal kwijt zijn geraakt, en die zich bezig houden met het onderhoud van een aantal regels en reglementen uit vroeger tijden die in tegenstrijd zijn met de wetenschap en het gezond verstand.

Elk bedrijf dat volgens die principes zou gerund worden, was al lang failliet. Als ik nu verneem dat de nieuwe paus voor het oog van de camera’s een hersenloze baby heeft gezegend, die ter wereld is gekomen, ook al hadden de ouders de gelegenheid tot zwangerschapsafbreking over te gaan, want de afwijking was al in de baarmoeder opgemerkt, dan denk ik toch dat hij het ook niet begrepen heeft.

Besluit

Beetje klef allemaal om zo een baby in het openbaar te zegenen, en zo in de armen van de kerkgemeenschap te sluiten, als diezelfde kerkgemeenschap allerlei mensen uitdrijft om redenen die met hun seksuele geaardheid te maken hebben, of omdat ze gescheiden en hertrouwd zijn.

Afbeelding: Rome, Piazza Navona

31. jul, 2013

Het zal maar een korte maand zijn, want we gaan drie weken op vakantie, zodat er alleen bij het begin en op het einde een paar dagen overblijven. Door vandaag al te beginnen komt er nog een bijdrage bij.

We zijn al volop in vakantiestemming. We gaan het dan ook kort houden.

Op de foto zien we de Vesuvius en de baai van Napels. We schrijven augustus 2012. Het zal haast een jaar geleden zijn.

In mei zagen we ook de Etna, die andere vulkaan die veel actiever is.

Een stad en haar vulkaan, die jaren of eewenlang indommelt, maar die ooit weer kan uitbarsten.

We hebben de foto gebruikt voor de bovenbalk van de pagina, en ook voor de blog vandaag. Sorry als dat te veel herhaling is.