Prikkeldraad. Auschwitz-Birkenau. 2005. Eigen foto.

Nieuwsbrief maart 2014

27. mrt, 2014

Geheugen

We zijn deze maand freewheelend vertrokken, zonder meteen een kaap te kiezen. Uiteindelijk komen we bij oude foto's terecht. En bij drie In Memoriams.

Jaren dertig

Vijf zoons. Mijn vader is de jongste.

Door een gelukkig toeval zijn deze maand twee oude foto's in mijn handen gevallen, uit totaal verschillende bron. Deze is van mijn vaderskant en toont inderdaad mijn vader zelf, centraal en onderaan in de foto, het jongetje met de verbaasde blik. omringd door mijn grootouders en mijn ooms, begin de jaren dertig, lang voordat ik geboren zou worden.

We bevinden ons hier in Denderwindeke in Zuid Oost-VLaanderen, vandaag onderdeel van Ninove. Een streek van landbouw en ambacht in die jaren. Mijn grootvader wist van elk hout pijlen te maken. Een duivel-doet-al.

Dankzij broeder Peter Van Breusegem ben ik blij met deze herinnering van lang voor mijn geboorte in 1956. Een wereld in zwart-wit die voortdurend verdwenen is.

De foto is genomen begin jaren dertig. Ik schat mijn vader op vijf jaar dus het zal rond 1932 geweest zijn. Wat het geheugen terugbrengt naar de onheilspellende jaren dertig. Ik moet eerlijk bekennen dat we mijn grootvader hier zien met een Hitlersnorretje, maar dat is avant la lettre, en hij zal het snel afdoen wanneer de geschiedenis losbarst.

Buchenwald

27. mrt, 2014

Thüringen

In februari 2005 waren we in Buchenwald.
Het was bar winterweer aan de noordflank waar het kemp gelegen is, daar waar de temperatuur in Weimar dat vlakbij ligt de dag ervoor nog aangenaam was. Heel bizar.
Het is een indrukwekkende plek.

Sneeuw op de lens

Het sneeuwde. Behalve het kraken van de sneeuw onder de voeten was er geen geluid te horen.

Jedem das seine

'Ieder het zijne' zo luidt de spreuk boven de hoofdingang.

Hoofdingang

Laat alle hoop varen gij die hier binnentreedt.

Stèles

Sober eerbetoon aan de gevallenen. Beklemmende atmosfeer.

Winterlandschap

Verscholen in de bossen, nabij de stad van Goethe.

Iddergem

HIeronder een foto van mijn moeder en haar familie ter gelegenheid van het tweede huwelijk van mijn grootmoeder.

Door een gelukkig toeval staat ook zij zeer centraal op de foto, net zoals mijn vader op de vorige familiefoto (zie hoger.) Zij is het jonge meisje in het midden.

Deze foto is genomen einde jaren dertig op een plek die niet zo gek vewijderd is van Denderwindeke, namelijk Iddergem, vandaag onderdeel van de gemeente Denderleeuw, een aangrenzende gemeente van Ninove.

De beide families kenden elkaar nog niet. Dat zou pas gebeuren naar aanleiding van de ontmoeting tussen mijn ouders, tien jaar na de tweede wereldoorlog die de twintigste eeuw zou overheersen.

 

Heengegaan

28. mrt, 2014

In memoriam

We betreuren deze maand drie markante persoonlijkheden.

  • Jan Hoet

    Het geheugen van de moderne kunst. Deze maand verloren we Jan Hoet, die we eren en groeten als de man die de moderne kunst in Vlaanderen op de kaart zette, of omgekeerd. Een geniale conservator.
    Zie ook dagboek 1 maart.

  • Gerard Mortier

    Het geheugen van de opera. We betreuren in het dagboek het heengaan van Gerard Mortier, die ooit als een goede fee aan de wieg van mijn schrijverscarrière stond.
    Een bijzonder innemende man.
    Zie ook dagboek 11 maart.

  • Regine Beer

    Het geheugen van de concentratiekampen. We staan stil bij het overlijden van Regine Beer, een van de laatste overlevenden in ons land van het uitroeiingskamp te Auschwitz.
    Zie ook dagboek 27 maart.

Met vriendelijke groet,

Dirk van Babylon