1. aug, 2013

Gedane zaken

Geen keer

De nieuwsbrief is verstuurd en de nieuwe maand augustus is begonnen wat het dagboek betreft.

De meeste klussen die ik me had voorgenomen zijn intussen geklaard. De fut is er een beetje uit en ik begin al een beetje in het vakantieritme te komen. We vertrekken midden volgende week naar Kroatië voor een bescheiden budgetvakantie, om er even uit te zijn en tot bezinning te komen.

Ik ben intussen weer over de mystiek begonnen, maar ik merk dat ik het al over heb gehad in december 2012. Zo lang is dat niet geleden Ik legde toen ik daar toe kwam door te gaan lezen over heiligen. Ik had in die tijd ook een boek te vertalen omtrent de geneesheiligen, en ook was ik enorm nieuwsgierig naar ons Christelijke erfgoed.

Boeiend

Ik ben oud genoeg om me nog de mis van voor het concilie te herinneren en kijk waar we nu staan met de katholieke kerk, vandaag met schande overdekt en van schandalen doorweekt. Ik vind het nu meer dan ooit dan ook een zeer boeiende vraag, hoe het zo ver is kunnen komen, in weerwil van de inzet van zovelen die zich aan de basis wel degelijk uitsloven om iets van de blijde boodschap in onze samenleving te brengen.

Hoe en waarom heeft de kerk de aansluiting met de twintigste eeuw, en alles wat erna komt, ronduit gemist? In de warme landen is er misschien nog leven in, maar bij ons is de kerk vermolmd en verdord. Die evolutie is al een tijdje bezig en is door de pedofiliecrisis alleen maar versneld.

Verklaring

Er is geen plaats voor leedvermaak, maar het is toch een beetje eigen schuld, dikke bult.

Het is een ondemocratisch genootschap waarvan het beheer in handen is van oude ongehuwde mannen die het contact met de dagelijkse werkelijkheid van de alledaagse gelovigen totaal kwijt zijn geraakt, en die zich bezig houden met het onderhoud van een aantal regels en reglementen uit vroeger tijden die in tegenstrijd zijn met de wetenschap en het gezond verstand.

Elk bedrijf dat volgens die principes zou gerund worden, was al lang failliet. Als ik nu verneem dat de nieuwe paus voor het oog van de camera’s een hersenloze baby heeft gezegend, die ter wereld is gekomen, ook al hadden de ouders de gelegenheid tot zwangerschapsafbreking over te gaan, want de afwijking was al in de baarmoeder opgemerkt, dan denk ik toch dat hij het ook niet begrepen heeft.

Besluit

Beetje klef allemaal om zo een baby in het openbaar te zegenen, en zo in de armen van de kerkgemeenschap te sluiten, als diezelfde kerkgemeenschap allerlei mensen uitdrijft om redenen die met hun seksuele geaardheid te maken hebben, of omdat ze gescheiden en hertrouwd zijn.

Afbeelding: Rome, Piazza Navona