Beteuterd

21. nov, 2016

Fiasco

November was de maand van de eervolle nederlaag van de onfortuinlijke Mevrouw Clinton in de VS van A. Hoewel ze een meerderheid van de kiezers achter zich wist te scharen werd het toch Meneer Trump. Wij worden daar niet vrolijk van.

Het scheve praalgraf van een achttiende eeuwse aartsbisschop in Trier

Eenvoetig

Sankt-Ludwig in Saarbrücken. Hier geen praalgraven.

Triomf

De frontfoto toont een beeld uit het verleden, dat wellicht de ogen kan openen, op het programma dat de kerk na het concilie van Trente aanbood.

De aartsbisschop van Trier was keurvorst van het Heilige Roomse Rijk, tot Napoleon daar een einde aan stelde vanaf 1800. Het aantrekkelijke stadje had al een universiteit ten tijde van de Heilige Hieronymus in de vierde eeuw, want die heeft er gestudeerd. Daarvoor kwam hij te voet uit Rome.

Dat de prelaat op de foto uit de achttiende eeuw stamt, kun je zien aan zijn pruik. Het gaat om een blanke geleerde op jaren die leest in een groot boek, een attitude waarin we Sinterklaas kunnen herkennen. Hij mist opmerkelijk genoeg een voet en draagt dientengevolge maar een schoen. We zullen daar een voetnoot van maken.

Als tegenhanger van Zwarte Piet is de kerkherder, die zijn hoed aan een spijker heeft gehangen, hier echter vergezeld van een geraamte, dat de dood moet voorstellen, een macaber skelet dat hem met de vinger wijst. Het is een voorstelling van de dood, ook een zwarte figuur mag je zeggen, al is hij in het wit uitgevoerd.

De mijter hangt aan de obelisk, die naar boven wijst, naar een voorstelling van de hemel en de heilige Drievuldigheid. Het toont ons de bisschop en keurvorst in al pracht en met al zijn macht. Het is een beeld van de zegevierende kerk, niet langer de lijdende en helemaal niet meer de strijdende.

Ten tijde van het overlijden moet de ziel rekenschap afleggen van haar verblijf op aarde. Om het verhaal kort te maken: de kerkvorst is de man met het boek die de weg weet naar de Verlossing in het Hiernamaals. Het is een heel programma. Het dateert uit de tijd dat de kerk samen met de adel het nog voor het zeggen had.

Voetnoot

22. nov, 2016

Een sandaal

Over de ontbrekende schoen hadden we het al uitgebreid in 'Een sandaal' onder Proza en meer te vinden in het menu van website.
Het verhaal wordt voortgezet in 'Vrouw Holle.' Klik hieronder

22. nov, 2016

Vrouw Holle

Ik bezocht in gezelschap de protestantse kerk Sankt-Ludwig in Saarbrücken en de Dom in Trier. Het bood de gelegenheid om een paar verschillen tussen een protestants en een katholiek kerkgebouw aan te tonen.
Zie enkele voorbeelden in onze diashow.

Water

22. nov, 2016

Stroom

Het water geeft een stad leven en zuivert de lucht. We hebben voor onze kolommen dan ook drie waterfoto's gekozen.

  • Blog

    In onze blog deze maand hebben we het behalve over Clinton en Trump nog maar eens over sinterklaas en zijn hansworst. Sorry voor alle zwartepietaanbidders.

  • Turing wedstrijd

    De eendjes op de vijver van de keurvorst in Trier. De ingezonden gedichten voor de Turing gedichtenwedstrijd zijn te lezen op de site. Zie onder Pasquino in het menu.

  • De laatste ketter

    Bijna een jaar geleden dat het boek is uitgekomen. Leg het onder uw milieuvriendelijke kerstboom. Verkrijgbaar als e-book en op papier.

Met vriendelijke groet,

Dirk van Babylon