De klinische les van Prof. Dr Gross

The Gross clinic

27. jul, 2015

Eakins

Thomas Cowperthwait Eakins (25 juli 1844, Philadelphia - 25 juni 1916, Philadelphia) was een Amerikaanse realistisch kunstschilder, beeldhouwer en fotograaf. Hij is één van de belangrijkste artiesten in de Amerikaanse kunstgeschiedenis.
De asepsie was blijkbaar nog niet ingevoerd in die dagen. Bemerk de onthutste vrouw links onder.

De klinische les

Une Leçon Clinique à la Salpêtrière

Arts en patiënt

We hebben het deze maand in ons dagboek uitgebreid over de arts-patiëntrelatie.

Daarbij stuitten we op dit schilderij van André Brouillet uit 1887.

We zien hier een aantal bekende artsen op het einde van de negentiende eeuw, waaronder Georges Gilles de la Tourette (links vooraan) Joseph Babinski (die de vrouw ondersteunt) en Maurice Debove, staande helemaal links. Deze laatste was de gastheer van Frederik van Eeden in Parijs zoals u in ons dagboek kunt lezen. Ze wonen een klinische les bij van de ‘Napoleon’ van de geneeskunde van die dagen, Jean-Marie Charcot, die een patiënte hypnotiseert.

De arts staat centraal en de patiënt bezwijmt zowat. De brancard staat klaar om haar weg te brengen. Het is een veelzeggende mise en scène die wellicht naar een foto is geschilderd. In ons dagboek van deze maand verneemt u meer over Frederik van Eeden, Sigmund Freud en Jean-Martin Charcot.

Beleidswijziging

We nemen vanaf deze maand geen illustraties meer in het dagboek op, toch niet dagelijks. Misschien een enkele keer. We moeten bezuinigen op het aantal afbeeldingen omdat we aan de limiet zitten van de 3300 die 123websites toestaat. Het werd op de duur ook vermoeiend telkens weer plaatjes te verzinnen, ook als dat als illustratie bij de tekst niet echt nodig was. Ik veronderstel niet dat veel lezers die dagelijkse afbeeldingen gaan missen.

We zullen daarom het thema van de maand hier in de nieuwsbrief illustreren aan de hand van een paar uitgekozen plaatjes. Het schilderij van André Brouillet bracht ons op het idee om er nog een paar bij te zoeken met als thema een klinische les of desnoods een ziekenhuisscene. De vijf beste brengen we samen in de diashow van deze maand.

Demonstratie

Tijdens de klinische les is de patiënt gereduceerd tot een object om naar te kijken. Hij of zij wordt tentoongesteld voor een publiek dat net in de ruimte past. Studenten en staf kijken nieuwsgierig toe. Het kan om een stoffelijk overschot gaan, of om een levende patiënt. De aandacht gaat niet naar de persoonlijkheid van de getroffene maar naar haar of zijn letsel of afwijking. Hij of zij is meestal uitgekozen om aan staf en studenten te tonen, omdat het om een min of meer exemplarisch letsel gaat van de ziekte die op de agenda staat.

Bemerk het schilderij op de linkerzijwand. Het stelt een opisthotonus houding voor, die wellicht verwijst naar de spiegelbeeldhouding van de door hypnose bedwelmde patiënte.

 

Fruitrondelen

26. jul, 2015

Rondeaux

In rondeaux hebben we een nieuw dubbelrondeau geplaatst omtrent het thema fruit, naar aanleiding van de desbetreffende myriaderonde.

 • Dagboek Juli 2015

  Elisabeth Geertruida Wassenbergh 1760. Het bezoek van de huisarts. We hebben het deze maand in ons dagboek zoals gezegd over de arts-patiëntrelatie. Ik vertel het natuurlijk wel een beetje vanuit mijn eigen situatie.

 • Blog

  Adriaen Brouwer
  We zijn aan het derde trimester van de blog toe, en ziehier dus Zomer 2015. Links, beelden, citaten en gedichten, los uit de pols. Dingen die ons even bezig hebben gehouden. Het vloeit als los zand door de vingers.

 • Huisarts

  Norman Rockwell
  Zo mooi, dat vertrouwen en die nieuwsgierigheid bij dat kind, dat over de schouder van de huisarts komt leunen, om naar de thermometer te kijken. Een mens vraagt zich af waar die heeft gezeten.

Georges Chicotot: zelfportret. Oorspronkelijk een schilder die uit liefde voor de anatomie geneeskundige studies volbracht, en uitgroeide tot een pionier van de radiologie en de radiotherapie, bij "de eerste poging kanker met straling te genezen."

Met vriendelijke groet,

Dirk van Babylon