11. dec, 2013

Inclusief

Een weg te gaan

We hadden het gisteren over de ongebreidelde en ongezouten grappen omtrent overgewicht.

Wat me daar aan opvalt is dat dik zijn blijkbaar nog altijd wordt gezien als een lichamelijke eigenschap waar je ongestraft de draak mag mee steken. Ik heb de indruk dat de openbare tolerantie voor dit soort schadelijke humor groter is dan, pakweg als het om roodharigen zou gaan, laat staan iemand met een andere huidskleur. Het getuigt van weinig mededogen, wellicht omdat velen denken dat dik zijn je eigen schuld of aan een karakterzwakte te wijten is

De samenleving is maar leefbaar, ook voor degenen die met afwijkende lichaamseigenschappen behept zijn, als we nu eens zouden stoppen met mensen belachelijk te maken omwille van hun uitzicht. Dat paste vroeger in een algemeen niveau van beschaving, de welvoeglijkheid, waar respect vanzelfsprekend deel van uitmaakte. Tenminste ik ben zo opgevoed. Mij is afgeleerd met de vinger te wijzen.

Dat ik hier nu eens van afwijk door Gunther D. aan de schandpaal te spijkeren is de uitzondering die de regel bevestigt.

Preutsheid

De media waren ooit bijzonder preuts, zeker in de tijd dat er alleen nog maar de toenmalige BRT was, wat later de VRT is geworden, de openbare omroep waar Studio Brussel deel van uitmaakt

Dat preutse mocht er af. Daarom zij niet getreurd. Het was echter niet nodig geweest de welvoeglijkheid in haar geheel te slopen, met inbegrip van het respect voor de afwijkende medemens, als daar geen nieuwe vorm van civisme voor in de plaats komt. Als man met een homoseksuele geaardheid heb ik er alle belang bij te pleiten voor een samenleving, en dus ook een openbare omroep, waar respect in het handvest staat.

Als een überpuber zoals Gunther D. misbruik maakt van de publieke fondsen om zijn boodschap van haat en minachting in de ether te sturen voor een miljoenenpubliek, wordt het hoog tijd dat de verantwoordelijken actie ondernemen en hem koud te stellen. Stuur hem de laan uit met een abonnement op de botsautootjes op de kermis waar hij thuishoort.

Men kan zich niet langer meer verstoppen achter het recht op de vrije meningsuiting, dat ik ik een warm hart toedraag, als mensen beschadigd, vernederd en gekwetst worden door een eenmansfascist die zichzelf voortdurende buiten schot plaatst.

Pukkelradio

Er zijn andere entertainers die de draak steken met jan en alleman, met inbegrip van hun publiek, maar die daar mee wegkomen omdat ze zich kwetsbaar opstellen. Het prototype van dit soort is de Nederlandse clown Paul De Leeuw. De durft veel, sloopt heilige huisjes en gaat af en toe de mist in, maar hij blijft altijd in zekere zin knuffelbaar. Je voelt ook dat hij respect heeft ondanks alle grappen.

Bij de kwaadaardige kobold Gunther D. voel je niets van dat alles en knuffelbaar is hij in genen dele. Hij brengt geen communicatie tot stand maar doet aan machtsuitoefening, en omdat dit kwaadwillig gebeurt heet het machtsmisbruik. Misbruik van de macht van de media. Een mens gaat zich afvragen of zoiets op de commerciële omroep zou kunnen. Zouden de adverteerders daar niet gaan steigeren als hun product in een adem vernoemd zou worden met de pukkelprins van de slechte smaak.