8. dec, 2013

Onnoembaar

Scha en schande

Ik kan best wat hebben en ik ben heus niet preuts.

Een van de dieptepunten in het bestaan van de openbare omroep was de dag dat Gunther D. belde naar Jeanine Bisschops toen deze na drieëndertig jaar huwelijk in de steek werd gelaten door Johny Voners, met de vraag of het klopte dat haar ex nu plots op vrouwen viel. Lachen. Gieren. Brullen. “Een vrouw op de rand van een zenuwinzinking nog wat verder over de rand duwen, wordt door de openbare omroep kennelijk als rebelse, baanbrekende radio beschouwd. “

Vulgus vult decipi

Ik heb er niets aan.

Na het voltooien van de puberteit ben ik er mee gestopt vulgariteit leuk te vinden. Mij doet het niet veel wat die brulboei daar elke avond tijdens de spits aan hersenloos geschreeuw uit zijn onwelriekende bakhuis over de wachtrijen in de file uitstrooit. Ik ben een groot voorstander van de vrije meningsuiting en ik wil daar best wel ver in gaan.

Natuurlijk moeten er entertainers zijn die de grenzen van het toelaatbare aftasten, en als je dat met talent doet, kan dat onderhoudend zijn. Het bezwaar gaat hier bijvoorbeeld niet om het gebruik van vulgaire taal. Nu is Gunther D. een vulgaire man, maar het probleem is niet dat hij vulgaire taal zou gebruiken. Dat recht heeft hij en als veel mensen dat leuk vinden, dan mogen ze naar hem luisteren.

Ik word er niet vrolijk van al moet ik wel eens lachen. Dat zal ik maar toegeven. Een lach die besterft als het weer eens beledigend of vernederend wordt voor weer een nieuw slachtoffer.  Zoals de dochter van Eddy Wally, hetzij Marina Wally hetzij Mariette Wally, daar wil ik vanaf zijn.

Ad hominem

Het probleem ligt niet in de gehanteerde taal, maar wel in de manier waarop hij mensen beschadigt.

Niemand moet het recht hebben, vind ik, anderen wetens en willens pijn te doen, door misbruik te maken van de macht van de media.

Ik mag dat ook niet, maar voor deze ene keer, mag ik toch iemand met de vinger wijzen, omdat iedereen blijkbaar met open mond staat toe te kijken, zonder iets te zeggen, wanneer deze zelfingenomen blaaskaak van een Gunther D. nietsvermoedende personen via de telefoon geluidsfragmenten ontfutselt, die hij vervolgens uitzendt zonder de mening van de betrokkenen te vragen, voorzien van blaartrekkende commentaren die het slachtoffer belachelijk maken. Het gaat trouwens niet alleen om de BV’s (Bekende Vlamingen) die telefonisch onderuit gehaald worden met behulp van leugen en bedrog, maar ook de luisteraars die bellen.

Machtsmisbruik

Op een gegeven ogenblik wordt die lach wel bijzonder pijnlijk en voorbij die grens wordt het al gal en alsem. Van plaatsvervangende schaamte zou ik in mijn wildste dromen dan die boeventronie graag eens willen vertimmeren, al ben ik niet van het boksen.