3. dec, 2013

Gewijde geschiedenis

Bedienaars

Zelf weet ik ook niet goed hoe het komt dat ik me zo voor mystiek interesseer.

Toen we nog lazen, en geregeld boeken kochten, betrapte ik me er op dat ik stelselmatig met boeken over godsdienst enmystiek naar huis kwam. Het zal wel berusten op mijn opvoeding en opleiding, met katholieke ouders die me aan het confessionele onderwijs toevertrouwden.

Hoewel ik met het leergezag van de Katholieke Kerk heb gebroken, omdat het zo fout is, is de interesse in de godsdienst altijd blijven bestaan. De r.k. kerk is in de loop der geschiedenis een verkeerde richting ingeslagen, met als resultaat de puinhoop die we vandaag kennen. Het is niet omdat de instelling bestuurd wordt door een kaste van onbekwame, kortzichtige en bekropen bestuurders, dat we de boodschap van het evangelie moeten afwijzen. We mogen het kind niet met het badwater weggooien.

Onderscheid

Dit is het doortrekken van de lijn van mijn vader die er altijd voor pleitte een onderscheid te maken tussen de boodschap van de kerk, en haar bedienaren, zoals hij dat plechtig noemde. De heilige Teresa heeft heel wat geklaagd voor de biechtvaders die ze kreeg en komt tot de bevinding dat de kerkleiding een kwelling is die we op aarde te ondergaan hebben om onze hemel te kunnen verdienen. De kerk vormt geen hulp maar een obstakel op de weg naar geestelijke ontplooiing die voor haar tevens de weg naar God is.

In mijn geval komt daar natuurlijk mijn geaardheid bij. Ten tijde van mijn coming out heb ik radicaal besloten dat de schepper mij gemaakt heeft zoals ik ben. Stel dat het waar is dat er een schepper is en dat hij van ons houdt, dan is het niet zinvol te veronderstellen dat hij mij opzettelijk verkeerd in elkaar gezet zou hebben, om mij te droppen in een instelling die mijn geaardheid, of liever het gedrag dat er uit voortvloeit, veroordeelt en afwijst. Het zal wel de schepper niet zijn, dus zal het wel de instelling zijn die zich vergist.

Fout

Die afwijzende en neerbuigende houding van het leergezag ten opzichte van allerlei seksuele gedragingen behalve de missionarishouding in het huwelijk, is de oorzaak van veel verdriet en twijfel en kan niet genoeg met de vinger gewezen worden als in wezen onchristelijk, en bovendien fout aanwijsbaar fout, want in tegenstelling met de huidige wetenschappelijke kennis. Neemt niet weg dat de kerkgeschiedenis vol is van interessante figuren.

Wellicht stelde ik me altijd vragen over hoe dat in elkaar zit, want toen we nog boeken kochten, kwam ik stelselmatig met dingen naar huis die daar over gingen, maar dan minder over wat de instelling daar vandaag over beweert, maar veeleer wat daar in de loop der eeuwen over te doen geweest is.

Zo ben ik een aantal jaren bezig geweest met de mystiek in de literatuur, beginnend bij de Christelijke bronnen, maar ik kreeg ook interesse in de Islam  en de vergelijking tussen de twee bleek bijzonder interessant en verrijkend.

Er zijn in de loop van de tijden altijd weer mensen opgestaan die beweren dat ze contact hebben met het hogere, met het goddelijke. Wat sommige daarover te melden hebben, treft me zeer diep op een enigszins onrustwekkende manier. Het begon allemaal doordat ik me aan de heiligen ging interesseren, waar nogal wat mystici bij rondlopen.

In de loop van de eeuwen is daar veel over geschreven en nagedacht dat vandaag nog van waarde kan zijn. Veel daarvan zijn we in onze moderne tijd vergeten, en je komt er maar achter door er actief naar te zoeken.