30. nov, 2013

Richtsnoer

Positiebepaling

Er komt altijd weer een moment in het leven dat je alles nog eens in vraag moet stellen.

We mogen nooit bij de pakken blijven zitten. Altijd weer moeten we ons de vraag stellen, of we wel goed bezig zijn, en of er niet iets moet veranderen. Dat constante bevragen zorgt voor onrust, maar op een of andere manier zorgt die onrust ook voor vooruitgang.

Om vooruit te gaan, moet je voorkómen dat je ter plaatse blijft dribbelen, en daarom moet je een richting kiezen en die een tijdje aanhouden. Alleen zo kom je vooruit. Als je geen richting hebt dan verspil je je energie aan een Brownse beweging, waarbij alle partikels op het einde van de dag uiteindelijk gemiddeld zo wat ter plaatse blijven, zodat er in wezen niets veranderd is.

Doelwit

Om vooruit te gaan moet je dus een baken kiezen, een richtkaap of een poolster.

Dat kan onder de vorm van een project met doelstellingen. Je kunt later niet evalueren als je vroeger niet die doelstellingen hebt vastgelegd. Alleen op die manier is het succes te meten.

Bij het bepalen van de levensdoelen is de literatuur van onschatbaar belang. Je kunt immers pas een goede keuze maken als je over de juiste informatie beschikt. Je kunt je natuurlijk op andere bakens richten, zoals modelfiguren, de opvoeding of de godsdienst, maar dan nog kan het nuttig blijken te zijn, keuzes en waarden te kaderen aan de hand van wat de literatuur erover te zeggen heeft, met inbegrip van de heilige schrift, die in de literatuur een bijzondere plaats inneemt zoals ik al eerder heb betoogd.

Breed

Literatuur bedoelen we dan in de brede zin.

Literatuur komt overeen met alle menselijke ervaringen die ooit te boek zijn gesteld, of op een andere manier bewaard, ook onder de vorm van bijvoorbeeld muziek, televisie en film. Informatie wordt literatuur als ze niet alleen bewaarbaar maar ook afroepbaar is, en als je dus doelgericht op zoek kunt gaan naar de informatie die je nodig hebt over het onderwerp dat je voor ogen hebt.

Om afroepbaar te zijn moet de beschikbare informatie in zekere mate geordend zijn, of gestructureerd zodat je doelgericht kunt zoeken. Naarmate de hoeveelheid beschikbare informatie groter is, wordt die structuur steeds belangrijker om binnen een redelijke termijn te kunnen hopen de gezochte informatie te mogen vinden.

We krijgen natuurlijk ook allerlei informatie ongevraagd en schijnbaar ongeordend over ons uitgestort: we kijken televisie, we luisteren naar de radio. We krijgen dan een combinatie van elementen die al bestonden en die dus uit de literatuur zijn geplukt, en elementen die nog niet bestonden, maar die vanaf het ogenblik van hun verschijnen aan de literatuur worden toegevoegd.

Wisselwerking

Dat is nu het hele mooie, dat we de literatuur niet alleen kunnen raadplegen maar dat we daar ook iets aan toe kunnen voegen.

Schrijven is uiteindelijk de meest verfijnde manier om de chaos van het leven in orde om te zetten.  In plaats van romans te schrijven, of een autobiografie, heb ik nu de gelegenheid op de website mijn ding te doen, wat de bewaarbaarheid verzekert, zij het vluchtig, en de toegankelijkheid groot maakt.