21. nov, 2013

Dronken dichter

Liefdesmystiek in de Islamwereld

Ik houd er nog altijd veel boeken op na, maar het is zelden dat ik er een lees.

Een van de redenen dat ik me moeilijk van mijn oude boeken kan ontdoen, al lees ik nog zelden, is dat er hier en daar toch pareltjes tussen zitten, waaronder de vruchten van mijn zoektocht naar mystiek, maar dan van het echte soort.

Het laatste boek wat ik las, heb ik net uit: La fable mystique van Michel de Certeau. Ik had het hier al over en ik kom er later zeker nog op terug, want ik denk dat ik het ga herlezen, omdat het zo dens en compact is dat je er niet alles van de eerste keer uithaalt. Maar wat ik er al uit heb gehaald, is zo veel, dat ik echt wel onder de indruk ben. Maar goed dat moet nog bezinken.

Hafiz

Zo heb ik hier een boekje in het Duits omtrent het soefi gedachtegoed dat in de Islamitische cultuurgeschiedenis een voorname plaats inneemt.

De titel is ‘Allahs trunkene Poeten’ en het is van de hand van ene Stefan Makowski. Ondertitel: Islamische Liebesmystiker. Prachtige titels zijn dat en daarom heb ik het natuurlijk ooit lang geleden gekocht. ‘Gods dronken dichters,’ vrij vertaald, en ‘Islamitische liefdesmystiek.’

Om met de deur in huis te vallen: “Grijp naar de zoetheid van het zijn en niet naar een lang bestaan.” Dat is van de Perzische Dichter Hafiz. Volgens fijnproevers is dat een van de grootste dichters  die ooit ergens actief zijn geweest.

“De roos is uitgebloeid en de nachtegaal is dronken. Kom dichters, komt, U die de wijn Gods huldigt.” Ik vind dat prachtige zinnen die me enorm aanspreken. Poëtisch en geheimzinnig, vervuld van een vreemde nostalgie. Ik ben daar zeer mee bezig geweest, met de mystiek en die nieuwsgierigheid blijft altijd aanwezig. Er wordt ook veel onzin over verteld, dus het is uitkijken naar betrouwbare auteurs.

Bronnen

Dat maakt deel uit van de zingeving van mijn bestaan, dat ik dergelijke boeken in mijn handen kan houden, hetgeen mijn ziel zelfs in oude en zieke dagen vol troost stort. De wijn van de vervoering, de roes van de liefde voor de schepping en haar Schepper, en voor sommige schepselen, kieskeurig uitgezocht. Kritisch moet je altijd blijven.

Ik denk dat het dankzij de literatuur is dat ik mijn leven aanvaardbaar heb weten te maken. Omdat ik auteurs heb gevonden die me rechtstreeks aanspraken en me telkens iets meegaven, wat me ontbrak tijdens de geestelijke zoektocht. Als het erom gaat de vraag te ontsluieren, waarop wijzelf het antwoord vormen, dan is de literatuur daarbij een grote hulp, ondermeer door ons te onderwijzen in alles wat niet zinvol is, zodat we veel valse pistes kunnen uitsluiten.