29. okt, 2013

Poëzie

Turing wedstrijd

We hadden het in onze dichtersclub de voorbije ronde over clowns.

Ik had het er al eens  over dat ‘clown(s)’ het thema was van Myriade, opgegeven door Marijke, en het resultaat van de ronde, wat mijn bijdrage betreft, is intussen te vinden in het menu van de website onder ‘Pasquino’ onder ‘Rondeaux.’

Ik heb gisteren al uit mijn bespreking van het rondethema geput, toen het ging over de lesbische kringen in het Parijs van de jaren twintig, want van het een komt het ander. Dan moet je weer iemand opzoeken, en zo kom je weer bij iets anders uit dat ook interessant is en dat moet ook nog mee etc. En zo gaat dat maar door. Maar dat terzijde.

Concours

Voor ik verder ga met de recensie, bespreking en verwerking van het clownsthema moet ik nog even bekennen dat ik mee doe aan de derde editie van de ‘Turing Nationale Gedichtenwedstrijd’ in Nederland, met de zeven rondeaux die ik tot dusver heb vervaardigd. Het kost vier euro per gedicht en ik komt dus nu op een totaal van acht en twintig euro.

Dat kwam door Chris, vooraanstaand lid en grote Sachem van onze dichtersclub.

Het was een impulsieve daad, daar waar hij al tijden aan het twijfelen is, of hij het wel zou doen en zo ja met welke gedichten, die dan weer allemaal tegen het licht gehouden moeten worden.

Ogen dicht en springen, dat is het beste. Niet te veel nadenken en bijslijpen van je geesteskinderen. Loslaten die boel. We willen gelezen worden toch. Als er manieren zijn die weinig kosten en die kans op blootstelling geven, waarom zouden we het dan laten. Voor wie schrijven we anders.

Ik heb acht en twintig euro van mijn goede geld besteed aan iets wat in wezen een lot van de loterij is, want er doen duizenden gedichten mee en die worden in eerste instantie door jobstudenten getrieerd. Het is een beetje industrieel proces daar in Nederland.

Ik heb bewust gekozen voor recent werk, want het mag ook nog niet gepubliceerd zijn, behalve op een persoonlijke website en in dat geval verkeer ik. Dan kom ik automatisch bij de rondeaux uit. Daar zijn er intussen zeven van, en zelfs acht als je het dubbel rondeau over de clowns dubbel telt. Ik heb het wel als een geheel ingediend.

Vooruitzicht

Vind ik leuk. Het geeft weer kans om te dromen. Je moet je smijten in die dingen vind ik.

Zoals ik het ook op de site gooi om er van af te zijn. Ik schrijf nu elke dag mijn stukje en dat is in productietermen wat ik kan opbrengen, dag in dat uit. Ik werp het van me af.

Op de foto: Natalie Clifford Barney