27. okt, 2013

Nooit hetzelfde

Zwart

Voor elk technisch probleem bestaat er een technische oplossing.

Dat hield ik onze architecte voor. Zij kromp ineen en zette na een akelige stilte, die ik niet wenste in te vullen, weer de borst op. Ze dacht diep na en zei: "Je vindt toch nooit hetzelfde zwart,'

Het is mijn diepste overtuiging dat technici altijd met problemen komen aanzetten die ze eigenlijk al opgelost hebben in hun hart. Ze moeten ons alleen nog maar vertellen hoe, en hoeveel het weer gaat kosten. Ik kan daar nooit veel aan toevoegen, behalve mijn handtekening, want ik ben toch een leek inzake bouwmaterialen. Technische problemen moet je technisch oplossen, en daar heb je technici voor.

Wij zijn er met ons tweeën achter gekomen dat we na discussie, pakweg over tegels of vloerbedekking, het altijd eens kunnen worden over een compromis dat onveranderlijk de duurste variante is. Ik kijk nooit vooraf naar de prijs. Als je gaat voor perfect, dan kom je volautomatisch bij duur uit. Dat zul je altijd zien.

Vooruitgang

We hebben intussen ramen en er liggen elektriciteitskabels overal die met isolatiemateriaal zullen worden overdekt. Daar komt dan weer een ‘chape’ over. Een cementplaat zeg maar die perfect plat moet zijn om er straks meteen tegels op te leggen.

Het huis is helemaal in zwart-wit gedacht en dan moet je dat blijven doortrekken. We moeten niet frivool gaan doen, want we zijn van de designbrigade. De kleur moet later van de meubels en de aankleding komen, en die kun je ook veranderen zoveel je wilt. Wat onveranderlijk is, en nu architectonisch vastgelegd moet worden is strijk en zet zwart of wit. Dan kun je niet ineens gaan zeggen van daar zou ik een roze tegel willen.

Nu komt er in de badkamer met een wastafelvoorziening die zwart is aan de voor- en zij kant. De muur daarachter zou in witte tegels kunnen komen, en daar had ik me een zwarte band bij voorgesteld ter hoogte van de hoogglans zwarte wastafelconstructie. Maar ze ried me dat af. Zij voorspelde dat ik nooit hetzelfde zwart zou vinden. En ze zou best wel eens gelijk kunnen hebben.

Slot

Hetzelfde zwart is nooit te vinden. Intussen zijn de ramen geleverd. Er is een plas vastgesteld die weggenomen moet worden. Het is bijzonder opwindend dat het er nu allemaal staat en dat het over een aantal maanden af moet zijn. Daar moeten we nu de juiste beslissingen voor treffen. Als dat maar goed afloopt.