24. okt, 2013

Terugblik

Godsdienst en filosofie

Om nu de gedachtegang van de voorbije dagen samen te vatten, en dan stoppen we met dit thema.

Niet alleen het lijden maar ook de zogeheten ondraaglijke lichtheid van het bestaan, stellen de zin van het leven in vraag. Velen zullen er niet bij stil staan, maar gevoelige zielen lijden daaraan.

De zin van het leven vind je niet, maar sticht je. Ik vind dat een mooi werkwoord: zinstichten. Het is niet iets wat er is en dat je alleen nog maar moet vinden, maar het is iets dat je opricht, opbouwt, koestert en vervaardigt. De zin van het leven maak je. Wij mensen moeten die zin stichten, en het geheim is dat we die voor elkaar moeten maken, op grond van de liefde die wij menselijke schepselen voor elkaar opbrengen. Liefde is een werkwoord, volgens de Bond zonder Naam.

Zorgliefde

Wij moeten voor elkaar zorgen, ook als dat een inspanning kost.

Ontzag en mededogen voor de lijdende of zorgbehoevende medemens berusten op een humane en zeg maar humanistische instelling, die teruggaat in de tijd tot de oergeschriften en op kennis, die door de wetenschappelijke literatuur wordt doorgegeven.

Door de zorg kunnen we het lijden milderen en af en toe een klein succesje boeken in de strijd tegen de dood, die we uiteindelijk vroeg of laat allemaal een keer verliezen.

Om onze kennis te vergroten en onze keuzes te grondvesten kunnen we een beroep doen op de literatuur die je via internet in elke huiskamer kunt raadplegen. We kunnen op de koop toe alleen maar ernaar streven een waardig en zedelijk leven te leiden en in waarheid te leven. Dat laatste is zeer belangrijk, want ik ben ervan overtuigd dat menselijke wezens zich alleen maar kunnen ontplooien als ze in waarheid kunnen leven, los van alle leugen en dwang.

Larie en apenkool

Er zit immers een vorm van geweld verscholen in misleiding en bedrog.

Onwaarheden zijn overal te vinden, te beginnen met het internet, dat allerlei tegenstrijdige antwoorden oplevert op elke zoekvraag. Er zijn veel valsspelers in omloop. We moeten dan ook een of andere leidraad kunnen vinden in die chaos.

Het begint er mee dat je zelf beslist dat je op een goede dag in waarheid wil leven. Tijdens mijn coming-out proces ben ik op een goed moment na lang piekeren tot de conclusie gekomen dat God me heeft geschapen zoals ik ben, en dat hij mij liefheeft als ik het evangelie mag geloven.

De zelfontplooiing vergt van jou dat jij je zelf aanvaardt, en dat doe je door de hele kosmos te aanvaarden.  Mensen die niet in God geloven hebben daar vast een andere oplossing voor, maar ik zie wel iets in dat kader dat mij geholpen heeft om er doorheen te komen.

De godsdienst schept een kader waarbinnen allerlei uitspraken mogelijk zijn, die normaal niet door de filosofische beugel kunnen, zoals we gezien hebben bij Wittgenstein, uitspraken die toch ineens een bijzonder waarheidskarakter krijgen.

Onwaar op het eerste gezicht, maar drager van een diepere waarheid, zoals die priester tijdens de begrafenismis die zei: “Zij is in de kamer hiernaast.”