21. okt, 2013

Parabel

Babelse verwarring

God is te vergelijken met een eenzame berg in de vlakte, zo hoog dat niemand hem kan beklimmen.

We hebben die vergelijking onlangs nog eens gebruikt. Die berg kan iedereen van overal zien, alleen ziet iedereen hem vanuit een ander standpunt, en niemand heeft dus hetzelfde beeld op zijn netvlies, dus kan de beschrijving verschillen, maar we hebben het allemaal wel over een en dezelfde berg, want er is maar een berg voor iedereen.

Zo kunnen we aannemen dat de Israëlieten, de Christenen en de Moslims via licht andere wegen tot de berg zijn gekomen, waarbij de volgende een deel van de bagage van de vorige overnamen.

Lieden van het boek

Na de Koran houdt het op en komen er geen heilige schriften meer.

Er zijn intussen nog allerlei clubs en verenigingen met gewijde teksten gekomen. Jammer voor de mormonen, en anderen die bij een of ander boek zweren, maar Mohammed is het zegel der profeten. Daar komt niets meer na.

Dat heeft het grote voordeel dat daar een streep getrokken is, waarbij het uitgesloten is dat nog een nieuwe heilige schrift opduikt die zich tot iedereen richt. Iedereen doet verder wat ie wil, maar de openbaring is daarmee afgelopen.

Thomas van Aquino

Dat belet niet dat lieden van allerlei pluimage, elk vanuit de eigen oorsprong, op tocht gaan om die berg te bestijgen.

Al weet je dat je de top nooit zult halen, toch kun je zo ver mogelijk in de juiste richting gaan. Iedereen moet daar zelf over beslissen en niemand moet oordelen over een ander. De tijd van de apostelen is voorbij en we moeten ons dus niet moe maken om elkaar te overtuigen, laat staan te bekeren.

Om succesvol om te gaan met de verbijsterende werkelijkheid van onze hedendaagse samenleving, moeten we ons heel veel kennis en vaardigheden eigen maken.

Literatuur

Bij tekens van twijfels of onraad kunnen we bij de literatuur te rade gaan, zowel de algemene als de gespecialiseerde, in mijn geval de geneeskundige. Je zult altijd vinden wat je zoekt, en als jet het niet vindt, is het tijd voor meer onderzoek.

Er zijn kwesties die de wetenschap niet kan oplossen, en die ons nopen naar de niet-exacte literatuur te grijpen. Daar is heel veel levenservaring te vinden, en in dat veld neemt de Heilige Schrift een bijzondere plaats in.

“De wereld is alles wat het geval is,” zegt Wittgenstein en ik ben geneigd hem daarin te volgen. Maar ook de Openbaring is het geval. Of je die goddelijk noemt, moet je zelf weten, maar serieus neem ik het alvast wel.

Geen enkel mens heeft de goddelijke waarheid in pacht, en zoeken kunnen we wel doen, maar vinden is nog wat anders.