12. okt, 2013

Coryfee

De Dart rivier

We hebben gisteren gezien dat de filosofie geen valabele uitspraken aanvaardt omtrent het Godsidee

In de maand Juli heeft in Devon in het Verenigd Koninkrijk voor de tweeëntwintigste keer het Ways With Words Festival plaatsgevonden, een literair evenement zoals wij dat hier niet kennen.

Het is een zeldzame gelegenheid waar mensen die boeken lezen in de nabijheid kunnen komen van degenen die deze boeken schrijven. Een van de sprekers was Melvyn Bragg die we onder meer nog kennen als scenarist van Ken Russell films uit de jaren zeventig. Hij schreef onder meer het scenario van de voor mij onvergetelijke film “The Music Lovers” uit het jaar 1970.

Het gaat om een kostuumdrama dat gebaseerd is op het leven van de componist Piotr Iljitsh Tsjaikovski. Ik was kapot van die film. Ik zal vooraan de twintig geweest zijn.

Respect

Melvyn Bragg is nog altijd actief, als auteur, televisie en radiomaker en spreker.

Tijdens het festival brak hij een lans voor de godsdienstvrijheid, en zei dat hij het land heeft aan degenen die geen respect hebben voor mensen met een Christelijke overtuiging en de draak steken met hun Godsidee door geringschattend naar de ‘hemelgoden’ te verwijzen.

Dit laatste is een toespeling op een antigodsdienstig boek met een dergelijke titel, dat in het Verenigd Koninkrijk verschenen is, maar laten we dat buiten beschouwing.

“Hoe durven atheïsten in onze moderne samenleving het Christendom zo minachtend behandelen?” vraagt Melvyn retorisch.

Zelf gelooft hij niét in de essentiële onderdelen van het Christendom zoals de Godheid of het leven na de dood en hij kleeft geen kerk aan, maar hij vindt dat de geschiedenis van de godsdienst een spilrol speelde in de ontwikkeling van onze hedendaagse kennis. Vanuit een historisch perspectief verdient het Christendom alle respect voor wat het tot stand gebracht heeft en voor wat het ons allen naliet, ook degenen die een andere mening toegedaan zijn.

Besluit

We moeten deze discussie los zien van de kritiek die we vandaag met recht en reden mogen uitoefenen op de kerk en haar leiding van vandaag.

Melvyn heeft het daar niet over. Hij antwoordt hier op schrijvers en journalisten die de Christelijke geschiedenis onderuit willen halen door met de kennis van vandaag kritiek uit te oefenen op de praktijken uit het verleden.

De ontwikkeling van het Godsidee was wellicht in een gegeven stadium  de beste manier was om de wereld te begrijpen, met de middelen die ze toen hadden.

Dat de kerkleiding fout is, wil nog niet zeggen dat we gelovigen in onze samenleving moeten pesten, vernederen of kleineren omwille van hun geloofsovertuiging.