5. okt, 2013

Jongens en wetenschap

Op zoek naar de waarheid

Het eerste jaar van de artsenopleiding is gewijd aan de basiswetenschappen.

De eerstejaars kandidaat huisarts vraagt zich wel eens af wat het allemaal met geneeskunde te maken heeft, maar met het voordeel van het omkijken, kan ik alleen maar blij zijn dat we een gedegen basiskennis hebben meegekregen van de wetenschappelijke uitleg voor de wereld.

We hadden vier grote vakken: natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde en daarnaast nog een kleine, de filosofie.

Dat laatste was wel slim, vanwege de vroede vaderen die het leerprogramma hebben samengesteld. Ik vond dat zeer nuttig en overtuigend wat we daar hebben geleerd. Om te begrijpen wat zich in de microkosmos van het menselijke lichaam afspeelt, kun je niet zonder te weten wat zich in de macrokosmos daarbuiten afspeelt.

Wetmatigheden

De levenloze natuur beantwoordt aan vaste wetten, die de wetenschap een voor een ontsluiert.

Ook de levende natuur vertoont wetmatigheden, al zijn de regels ingewikkelder.

Alleen door de natuur wetmatig te kennen te aanvaarden, kunnen we hopen een voorspelbare en betrouwbare invloed op de werking van het lichaam uit te oefenen, en dat is hetgeen waartoe de geneeskunde zich verplicht.

Hoe beter de diagnose, hoe waarschijnlijker dat de therapie die daarbij past, de beste remedie zal brengen. De medische literatuur voorziet ons van een onafzienbare hoeveelheid informatie daarover en dat veld is voortdurend in beweging, neemt toe en dijt uit. Vooruitgang komt altijd van onderzoek dat de basisregels van de wetenschap aanvaardt.

Antifenomenen

Allerlei toestanden die niet in de wetenschap passen, zijn aan mij niet besteed.

De wetenschappelijke kennis is zo groot, en zit zo goed in elkaar dat het moeilijk wordt allerlei verhalen voor waar aan te nemen, die daar niet in passen. De wetenschap biedt het beste antwoord op allerlei praktische en concrete vragen, gewoon omdat het om een uitzuiveringsproces gaat, waarna dat overblijft wat het beste werkt, wat de meest volledige verklaring biedt, en op de keper beschouwd, datgene wat voorlopig niet voor verbetering vatbaar is gebleken.

 

Het is een zoekproces dat onverminderd doorgaat, en dat ons in staat stelt praktische en concrete oplossingen te vinden voor allerlei vormen van gebrek en lijden waarmee we in ons lichaam geconfronteerd worden, want dat is het onderwerp van de geneeskunde.

Als zorgvragers mijn mening wensten te kennen omtrent die of gene geneeskunst, van mensen die dat anders zien, dan zeg ik altijd maar dat ik er geen mening over heb, want dat het mijn domein niet is, en dat ik me aan een wetenschappelijk gefundeerde geneeskunde wens te houden. Die laatste twee letters maken al het verschil tussen fantasie en werkelijkheid.

Monopolie

De kennis van de arts machtigt hem of haar zowat alle stoffen toe te dienen of kwetsende instrumenten op het lichaam toe te passen, en vloeit voort uit de opleiding en die berust op de huidige stand van de wetenschap. Dat is een duidelijke deal, en het is een monopolie.

En dat moet ook zo blijven.

 

Op de foto: artistieke weergave van dna-strengen.