21. sep, 2013

Ladeuzeplein, Leuven

Universiteitsbibliotheek

De Universiteit van Leuven is heel oud.

De Leuvense Universiteit werd opgericht bij pauselijke bul van 9 december 1425. Nog even en de eerbiedwaardige instelling bestaat 600 jaar. Dit zal ongetwijfeld gevierd worden.

In Leuven heb ik de zeven jaar van mijn studietijd doorgebracht. Het is mijn Alma Mater mag je wel zeggen. Dat betekent letterlijk de zoogmoeder, waar we de gelegenheid kregen kennis, geleerdheid en wetenschap in wisselende proporties op te nemen. Ik heb er veel goede herinneringen aan.

Marforio kent dat ‘Alma Mater gevoel’ heel goed, zo laat hij weten. Hij heeft heel wat gestudeerd aan verschillende universiteiten, maar heeft het toch het meest in Amsterdam. Daar is het sentiment het sterkste. ‘Een van de verschijningsvormen is een gevoel van grote verjonging zodra ik in de stad aankom,’ zo schrijft hij.

Kot

Van 1974 tot 1981 verbleef ik op kamers in Leuven.

Op kot heet dat bij ons. Toch zes jaar van mijn leven, want er was ook dat jaar dat ik in Afrika doorbracht op stage in Congo. Toen heette dat nog Zaïre, onder Moboetoe. Maar zelfs daar verkeerde ik in een Leuvense instelling. Dat was zeer eigenaardig. Dat daar nog gebieden waren waar nog Belgische toestanden  bestonden in 1979-80, na twintig jaar onafhankelijkheid. Ik moet het daar eens een andere keer over hebben.

Leuven dus. Op de foto is de toren van de universiteitsbibliotheek te zien. Het is zowat het enige beetje toren dat er is. Leuven is geen torenstad en de hoogste toren is die van de universiteitsbibliotheek. Opgericht dankzij Amerikaanse hulpfondsen tijdens de herstelperiode na de Eerste Wereldoorlog.

Boeken

Om nog eens met Marforio te spreken;

“Bij de naam Leuven moet ik altijd denken aan het verhaal over de bibliotheek, een van de oudste en eerbiedwaardigste ter wereld, die door de Teutonen aan flinters werd geschoten. Hoe de bibliothecaris ter plekke bijna stierf van verdriet. Sinds ik dat verhaal ken ben ik extra ontdaan over barbarendaden, zoals die onder het mom van religie ook in deze tijd nog plaatsvinden. Wat er alleen al aan oeroude moskeeën en kerken wederzijds wordt opgeblazen is huiveringwekkend.”

Vooruitzicht

Ik zou het de volgende dagen nog wel eens willen hebben over bibliotheken. Er waren trouwens vele bibliotheken in Leuven. Elke faculteit had haar bibliotheek. De geneeskundige of ‘biomedische’ bibliotheek was destijds gevestigd in de Minderbroeders Straat en was zeker niet de minste.

Maar er was ook een centrale Universiteitsbibliotheek aan het Ladeuzeplein. Daar wil ik op terug komen.