11. sep, 2013

Zet die plaat af!

Vrees voor het onbekende

Je kunt nergens komen in Vlaanderen of het gaat al snel over de vreemdelingen.

Eigenaardig is dat er meer over gepraat wordt , naarmate er in het gebied minder vreemdelingen voorkomen. Ikzelf woon in een gebied waar vreemdelingen de meerderheid vormen, namelijk het centrum van de hoofdstad, en hier heeft het weinig nut erover te praten. Gewoon omdat iedereen vreemdeling is, zeker bij de jongeren.

Meer dan de helft heeft minstens een ouder die  in een ander land dan België geboren is. We zijn er aan gewend geraakt. In Brussel voelt iedereen zich thuis, of niemand. Er is geen autochtone meerderheid meer, zoals in Vlaanderen waar velen nog denken dat ze er wat moeten aan doen om het tegen te houden.

Invasie

Ik vrees dat aan het proces van steeds verdere vermenging weinig te doen is.

De twintigste eeuw heeft heel wat volk doen verhuizen van het ene land naar het andere. Van de weeromstuit hebben ook veel inwoners dit land verlaten om elders te gaan wonen. Het is niet altijd dat er alleen maar mensen bijkomen, er gaan er ook weg. Je moet naar de balans kijken tussen die twee.

Vlaanderen is een dichtbevolkte regio zo lezen we op de website van de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM.) In het Vlaamse gewest leefden op 1 januari 2012 6,35 miljoen inwoners. Dit is een stijging van 10,6 % sinds 1 januari 1990, toen Vlaanderen 5,74 miljoen inwoners telde. Bijgevolg steeg de bevolkingsdichtheid, van gemiddeld 424 in 1990 naar 466 inwoners per km² in 2011.

Over de periode 1990-2011 berust de bevolkingsgroei vooral op migraties, met een aandeel van gemiddeld 67 % in de totale bevolkingsgroei.

Gastland

Je kunt er niet omheen: Vlaanderen is het gastland voor heel veel nieuwkomers die allemaal een plaatsje zoeken, en hun eigen taal en cultuur meebrengen.

Nu heerst er in Vlaanderen alom en zeker in Brussel een vrees voor “verfransing.” Persoonlijk vind ik dat een beetje vreemd, dat ze daar zo wakker van liggen, want zelf deel ik die angst niet zo, aangezien ik in een totaal verfranst gebied totaal mezelf kan zijn, maar goed dat is dan Brussel. Het is soms een wereld van verschil met Vlaanderen.

Je krijgt daar allerlei rare pogingen om de toestromende vreemdelingen aan de loketten van het gemeentehuis niet langer in hun taal te helpen als dat zou kunnen. Dat mag niet meer. Het gemeentepersoneel krijgt het verbod een andere taal te spreken om een nieuwkomer te helpen, ook als ze die taal goed machtig zijn.

Besluit

Ik denk echt niet dat dit de goede manier is om Vlaanderen Vlaams te houden, als dat al zou moeten. Ik vind dat we een grote behoefte hebben aan een nieuwkomerbeleid en vooral een minderhedenbeleid dat zowel rekening houdt met de verzuchtingen van de lokale bevolking alsook met de terechte verwachtingen van de nieuwkomers, en de taalminderheden.

Op de foto: een zichzelf vermenigvuldigende migrant in de vroege zeventiende eeuw, gespot door Peter Paul Rubens.