1. sep, 2013

Wit-zwart gekookt

De indeling van de keuken heeft vandaag onze aandacht beziggehouden.

Zwart en wit is in ons geval onvermijdelijk, omdat de buitenkant ook al in zwart en wit is gehouden, zodat we dat nu doortrekken naar binnen.

We hebben gekozen voor greeploze witte kastdeuren, die je kunt opentrekken en indraaien, zodat de toestellen tijdens de dag aan het oog onttrokken zijn, wanneer ze niet worden gebruikt worden. Wellicht omdat grepen, klinken, krukken en knoppen met de tijd verouderen en minder aantrekkelijk worden. Vroeg of laat zijn ze gedateerd. Je blijft er ook wel eens aan hangen met je mouw of zo.

Gootsteen

Het werkblad bestaat uit een goede zwarte steen uit Zimbabwe. Dat is zowat het basisidee van sober en strak dat we voor ogen hadden bij de bouw van het huis. Een beetje keuken moet een steen hebben.

Een gladde zwarte vulkanische steen is toch nog altijd het beste, om op te werken, en het mooiste om naar te kijken. Je kunt er gewoon een hete pot op zetten het geeft geen krimp. Het is nog steeds het hardste en meest weerstaande materiaal van allemaal, ondanks de vooruitgang van de composiettechniek, die met gebruik van steengruis en harsen ook wel aanvaardbare oppervlakten aanbiedt, maar de steen wint nog altijd.

Eiland

Het kookeiland dat we voor ogen hadden is een vaatwaseiland geworden, want de spoelbak komt nu in dat eiland, en de kookplaat niet.

Wat het koken zijn we er nog niet uit wat de keuze voor gas of inductie betreft.Gas heeft het voordeel dat het zeer snel aan en uit te zetten is, maar het nadeel dat je toch met die bekken zit die met de tijd verslonzen. Inductie schijnt nu ook heel snel controleerbare temperaturen op te leveren en heeft de wind in de zeilen. Dat ziet er heel glad en vlak en glanzend uit. Een glazen plaat, meer niet.

Het voordeel nu de kookplaat niet meer in het eiland zit, is dat de afzuigkap niet meer in het midden van het plafond van de keuken moet komen, want het fornuis zit voortaan tegen de muur, waar de kookdampen gemakkelijk naar buiten kunnen evacueren.

Het is maar beter zo.

Het eiland was toch al niet groot genoeg om terzelfder tijd de spoelbak en de kookplaat te omvatten en plaats voor de ontbijttafel te bieden. Je kunt dat niet allemaal niet zomaar bij elkaar persen. En zo een afzuigkap boven een kookeiland neemt altijd plaats in op het plafond en blokkeert het zicht. Dan moet je trouwens ook via het plafond afzuigen, waardoor daar dus een luchtschacht nodig is en die moet dan weer weggewerkt worden in een vals plafond.

Nee, geen afzuigkap in het midden van de keuken.