10. sep, 2013

Steek er een op!

Maatschappelijke voordelen van tabaksgebruik.

Mensen die roken kosten de gezondheidszorg niet meer maar minder geld.

Je hoort altijd maar zeuren en zaniken over wat rokers allemaal niet kosten aan de maatschappij, maar een een onderzoekster van het Erasmus Medisch Centrum van Rotterdam heeft nu in het Erasmus Journal of Medicine aangetoond, dat dit bezijden de waarheid is.

Zij denkt hirebij alleen nog maar in termen van kosten voor de gezondheidszorg. Vooraf wil ik daar al aan toevoegen dat het voordeel van roken voor de maatschappij nog veel groter is in termen van pensioenuitkeringen.

Het kind van de rekening

Rokers leven gemiddeld acht jaar minder lang dan niet-rokers. Dat verschil situeert zich voornamelijk voorbij de pensioengerechtigde leeftijd. Het komt er dus op neer dat de staat (die in België een andere rol speelt dan in Nederland) acht jaar minder pensioenen moet uitkeren. Een goede maatregel om de kosten van de vergrijzing in te dijken zou er in bestaan de bejaarden massaal ertoe aan te zetten, met roken te beginnen, en er vooral niet mee te stoppen.

Maar terug naar de gezondheidszorg. Niemand betwist dat rokers hebben een verhoogd risico op tal van ziekten lopen, met hogere gezondheidskosten. Als de roker ermee kapt, gaan de medische kosten wel onmiddellijk omlaag, maar de levensverwachting stijgt en ze gaan dan op latere leeftijd en gedurende langere tijd een beroep doen op de gezondheidszorg.

Dat effect kost meer dan de winst die je had bij het begin door het onmiddellijke gunstige effect van het stoppen met roken.

Taksen

Daarbij komt dat het stoppen met roken nadelig is voor de staatskas, omdat de massieve inkomsten uit btw en accijnzen wegvallen.

Niet-rokers leven wellicht langer, maar dat extra stuk komt er wel bij aan het einde en niet in het begin. Op een gegeven ogenblik wordt de bejaardheid en de krakkemikkigheid een bron van zorg en verzorging en dus kosten voor de gemeenschap.

Tel daar dan de kost van het maandelijkse pensioen bij dat zoveel langer door blijft lopen, en tel uit je winst als iedereen massaal blijft roken.

Besluit

In puur financiële termen dragen rokers meer bij tot de samenleving dan ze ervan terugkrijgen. Het zou dan ook bepaald onrechtvaardig zijn hen hogere bijdragen tot de ziekteverzekering op te leggen, daar waar ze onder de streep minder kosten dan de niet-rokers.