3. sep, 2013

Bedrogstructuren

Zondig Rome

Papal Sins, Structures of Deceit is de tweedelige Engelse titel van een boek dat verscheen in het jaar 2000 in Amerika.

Het boek is van de hand van de befaamde Amerikaanse Pulitzer winnaar Garry Wills, auteur van tientallen serieuze geschiedkundige boeken omtrent onder meer de Verenigde Staten en de Rooms-Katholieke Kerk.

Vertaling

De titel is in het Nederlands vertaald tot: “Pauselijke Zonde, Geconstrueerd bedrog” en in 2002 uitgegeven het imprint Averbode/Ten Have door Uitgeverij Altiora in Averbode, België.

Dat is op zich al opmerkelijk omdat dit behoorlijk Paus-kritische boek uitgerekend door het laatste bastion van de katholieke uitgeverij in België.

Het pleit voor hun openheid van geest. De auteur is zelf katholiek en schrijft vanuit het standpunt van de betrokken gelovige die er achter komt hoe het gesteld is met de Kerk en de Kerkleiding.

De leiding ligt uiteindelijk in handen van de Paus die elk gezag in zich verenigt, zowel het wereldlijke als het eeuwige. In de jaren dat het boek tot stand  kwam was dat nog Johannes Paulus II, met zijn echte naam Karol Wojtila.

Holocaust

Het boek opent met de moeilijke verhouding van het Pausdom met de Joden, met betrekking tot de volksuitroeiing. Er is heel wat inkt gevloeid over de verantwoordelijkheden van de Paus in die dagen. We weten dat achter de schermen heel wat is gebeurd waar we later pas een beetje achter kwamen.

Zo weten we nu dat Katholieke netwerken een onbekend aantal Joden van de vernietiging hebben gered, bijvoorbeeld door ze met een vatikaans paspoort naar Spanje te laten reizen, dat neutraal en onafhankelijk was tijdens de oorlog. Maar even goed werden dergelijke netwerken in de onmiddellijke nasleep van de oorlog ook ingezet om nazi-oorlogsmisdadigers naar Zuid-Amerika te smokkelen en hen aan het gerecht te onttrekken.

Roma locuta

Als Rome gesproken heeft…

Morele dubbelzinnigheid en structuren van bedrog, of bedrogstructuren wat een betere vertaling zou zijn van 'structures of deceit' dan ‘Geconstrueerd bedrog.’ Het is een van de mysteries van geschiedenis hoe er zo een kerk ontstaan is met dergelijke ontzettend achterhaalde structuren, die taai verzet bieden tegen de vooruitgang van de wetenschap en niet om kunnen gaan met de waarheid zoals de meesten van ons elke dag onder ogen zien.