5. sep, 2013

Leiding

Zonder einde

Nu moeten we weer beslissen over  de stopcontacten.

Wat voor leidingen moeten er allemaal komen voor de elektriciteit, voor de data en voor het geluid? Je moet dat van tevoren beslissen, anders zit je straks met leidingen bovenop de muren en de plafonds.

Het zijn zwaarwegende beslissingen die in overleg moeten genomen worden, en die de vraag stellen hoe je wilt gaan leven de komende jaren, nu de bouw in een beslissende fase is gekomen, en het idee meer en meer concreet gaat worden, dat we daar zullen moeten gaan leven. Nu de juiste beslissingen nemen, kan er mee helpen voor zorgen dat het een beter leven dan het vorige wordt.

Vooruit

Ik ben het geloof toegedaan dat je er altijd moet naar streven er op vooruit te gaan in het leven, en niet achteruit.

Aangezien we eigenaar zijn van de woning, kunnen we in grote mate zelf beslissen hoe we het willen hebben, zeker nu nog, waar de technische beslissingen vallen. Het is spannend en een beetje akelig, omdat het zo reëel wordt. Ik kan het nog maar moeilijk vatten dat ik hier waar ik nu zit, misschien nog zes maand te blijven heb, in het kwartier dat de afgelopen vijf jaar het decor vormde van mijn voorbije nieuwe levensfase.

Het nieuwe huis is zowat de bekroning van onze samenwerking, en kondigt zich als alweer een nieuwe, nieuwe levensfase aan. Daar schiet me weer iets te binnen dat ik ik absoluut nog geregeld wil zien: de luidsprekers. We willen natuurlijk muziek in de living, maar ook in de slaapkamer, in de badkamer en de keuken. Daar moeten we dus nu al de boxen voorzien, en de leidingen en de draden want je kunt niet alles via wifi regelen.

Of toch?

Weer een aangrijpend dilemma dat zich aandient.

Ik denk dat ik er voor ga kiezen in elke kamer een docking station te hebben voor de i-phone of de i-pod of de i-pad. We hebben zoveel van die dingen en ze zijn handig om in elke kamer net die muziek te horen of dat programma te volgen waar je op dat ogenblik mee bezig bent. De moderne technologie heeft het wonen ingrijpend veranderd.

Het gaat in wezen altijd om controle over de omgeving. Hoe mee je de omgeving kunt controleren hoe beter jij je voelt. De temperatuur, de aankleding, de muziek, noem maar op: alle factoren die een omgeving bepalen lenen zich nu tot een vergaande controle.