9. sep, 2013

Moedertje literatuur

Zoek het eens op!

We hebben nu in onze schrijfclub Myriade een onderwerp opgekregen dat geweldig interessant is, uitdagend en verraderlijk: clowns. Of ‘de Clown.’

Lach er maar mee, maar ik had er even schrik van. Het ging zoals het altijd gaat: een ogenblik van ontreddering, en dan het gebaar van redding dat altijd weer soelaas brengt. Eerst maar eens kijken wat we daarover kunnen goegelen.

Het is in wezen een wetenschappelijke reflex: als er een nieuwe vraag rijst, waar we niet meteen een pasklaar antwoord op hebben, moet je gewoon altijd eerst even kijken naar wat de literatuur erover zegt.

Web

Heden ten dage is dat dankzij het internet een makkie geworden.

 Je leert altijd wat bij, door eens te kijken wat de naslagwerken erover zeggen. Zo kom je te weten waar het woord vandaan komt en wat het nog kan betekenen. De meeste concrete vragen die je zou willen stellen, vinden meestal een doorslaggevende oplossing, binnen de weinige minuten.

In die fase neem je de informatie op die je kunt hebben en je probeert er een overzicht van te krijgen, door even te mediteren. Het grote voordeel is dat je niet alleen zelf bijleert, maar dat je ook te weten komt, wat algemeen bekend mag worden geacht, en dat je dus nu ook weet wat het gros van je publiek weet.

Onderzoek

Voor elke vraag die rijst, weet de literatuur antwoord, en als dat niet zo is, dan is het tijd voor nieuw onderzoek, en vervolgens een nieuwe publicatie met de gestelde vraag en de mogelijke antwoorden.

Als je wil schrijven en je wil je tot het onbekende publiek richten, dan kun je maar beter proberen iets aan het bestaande toe te voegen. We schieten niet op als iedereen elkaar altijd alleen maar afschrijft, dus we zijn altijd op zoek naar iets nieuws, iets wat nog niet gedaan is.

Clowntypes

Er is heel wat over clowns gezegd en geschreven.  

Veel  voor een figuur die alleen maar denkbeeldig is en die nooit heeft geleefd en die zelfs geen geestelijke vader heeft.

Het is een figuur die geleidelijk vorm krijgt onder meer in het circus maar die je met een beetje goede wil ook al onder de farao’s tegenkomt, en het is een figuur die we allemaal kennen. Of denken te kennen want er zijn meerdere soorten clowns, elk met hun eigen karakter.

Ik hoop het nog eens te hebben over de rode en de witte clown.