29. aug, 2013

Het Mirakel van Keulen

Historische misdaadroman

Tijdens de vakantie had ik eindelijk nog eens tijd boeken te lezen.

Zo begon ik met “Das Mirakel von Köln,” historischer Kriminal roman, van Bettina Szrama.

Het verhaal speelt zich in begin zeventiende eeuw, zowat mijn lievelingseeuw, zoals velen weten, wellicht heb ik het daarom gekocht toen we op Duitsland op doorreis waren.

Het is een tamelijk dramatische roman, gewelddadig en echt wel spannend in al zijn gruwelijkheid. Het gaat om een non die het klooster ontvlucht naarmate zich een familiedrama ontspint waarbij allerlei maskers afvallen in een wereld die beheerst wordt door de kerkelijke hiërarchie. Het is de tijd van de dertigjarige oorlog. Duitsland wordt verscheurd door het conflict tussen katholieken en protestanten. De religieuze zenuwen zijn opgespannen als snaren. Overal heerst angst en achterdocht.

Auto da Fe

Niet alleen ketters, ook heksen konden op de brandstapel belanden.

Daarmee heb ik al een beetje het einde verklapt. De inquisitie speelde daar een lugubere rol in, al werden er in die woelige tijden even goed heksen verbrand in de gebieden waar de inquisitie niet actief was.

De invoering van de inquisitie was een vooruitgang doordat  het tot een tegensprekelijk proces kwam, waarbij de betichte eerst werd gehoord, en zich kon verdedigen, in vergelijking met de tijden die voorafgingen, dat mensen voor hekserij werden gelyncht zonder enige vorm van protest.

Perversie

Hoe dan ook zien we in dit boek een geperverteerde inquisitie aan het werk, wellicht een beetje veel in de verf gezet voor het drama, en iets te kort door de bocht, maar dat is wellicht zo beslist om de vaart niet uit boek te nemen.

De roman is psychologisch geloofwaardig in het blootleggen van de motieven van elk van de handelende personages.

In de hoofdrol ontmoeten we Christina Plum, dochter van een bode van de gilde van de gordelmakers. Ze leeft in een tijdperk van morele corruptie, en neemt haar toevlucht tot het klooster om in veiligheid te zijn. In dat klooster heerst een duister geheim, dat ertoe heeft geleid, dat de abdis vier jaar tevoren vermoord in een plas bloed op de grond is gevonden.

Elders spelen intriges omtrent het postwezen, met name de toewijzing van het keizerlijke postmonopolie aan de adellijke familie van Thurn und Taxis, ten nadele van de gemeenten.

Slotsom

Het loopt niet goed af met Christina Plum en dat wordt op pijnlijke wijze duidelijk naarmate het verhaal vordert. Uiteindelijk belandt ze als heks op de brandstapel nadat er heel wat doden in haar omgeving zijn gevallen, waaronder haar biologische moeder, die ze net leren kennen had, en haar verliefde pater met wie ze er vandoor was gegaan.

Het is een opera waard, met een heldin die op het einde sterft in een tafereel vol ach en jammer, terwijl de biologische vader opzij met zijn verdriet geen weg weet.

Voor mij een goed boek dat ik met plezier heb gelezen.