28. aug, 2013

Voornemens

Meer van hetzelfde

Veel tijd gehad om eens goed na te denken daar in Kroatië.

Ik ben er volledig tot rust gekomen in een sfeer van totale harmonie en onverstoorde rust. Tijd voor mijmeren. Geen tobben, geen piekeren maar denken van het ene naar het andere, onder meer over wat ik gedaan het afgelopen jaar en wat ik nog meer denk te doen het komende jaar.

Niet dat daar iets spectaculairs uit de bus is gekomen. Niets dat de wereld zal schokken. Het zal meer van hetzelfde zijn denk ik. Ik zal nog maar een tijdje doorgaan met het dagboek, omdat de discipline van elke dag een stukje schrijven de productiviteit duidelijk heeft verhoogd.

Keuzes

Het vergt wel heel wat van mijn actieve tijd, zodat er niet veel energie meer overblijft om allerlei andere taken ter hand te nemen zoals het verder herzien van de scheurkalender, het online zetten van het ongepubliceerde proza, een nieuw boek schrijven of de structuur van de website herzien.

Ik voeg nu elke dag een snipper toe aan het werk. Het is wellicht onoverzichtelijk geworden voor de lezer, en voor mezelf trouwens ook. Dat is het nadeel van de dagboekmethode. Er zit geen enkele thematische structuur in en het springt van de hak op de tak. Maar dat moet dan maar, want het is de prijs de ik betaal voor de volledige vrijheid die ik hier heb, het te hebben waarover ik wil volgens de luimen van de dag.

Ik hoop dat ik dat nog een tijdje mag blijven doen, tenminste zolang ik het leuk blijf vinden. Het moet misschien niet altijd zo lang zijn en ik mag wel eens een dag overslaan af en toe, of misschien beslis ik wel geen dagboekbijdragen in het weekend te doen. Of zoiets, al ben ik ergens bang dat ritme van elke dag los te laten. Hoezeer het soms op dwingelandij gaat lijken, het houdt de verhaalmolen toch draaiende. Anderzijds moet er tevens geordend worden en zo,en dat neemt ook tijd in beslag.

Slotsom

Ik zal proberen rustig voort te blijven werken in de goede richting. Er kan ons altijd wat overkomen, wat God verhoede. Voor het ogenblik zijn we allemaal gezond en nog vol van de vakantievitamines. De eerste werkdag heeft er al veel van af gehaald maar niet alles.

  Foto: Zelfportret in Zagreb