29. jul, 2013

Op de rooster

Maar dan wel elektrisch

Grillen is de beste manier om lekker eten te bereiden.

We gaan met vakantie, en dat doen we deze keer met de auto.

We zochten naar een betaalbare oplossing, wat betekent dat we hotels toch een beetje gaan vermijden en liever een plek opzoeken met airconditioning, wifi, een grill en een parkeerplaats, een keuken waar je kunt koken. Zo kun je toch al restaurants vermijden.

Adriatische

We hebben iets gevonden aan een betaalbare prijs en het is niet verder dan Kroatië. Als het allemaal waar is wat ze beloven.

Vooral de kwaliteit van de keuken baarde me zorgen bij het reserveren. We stellen geen behagen in twee elektrische kookplaten en een microgolf. Daarmee kun je niets wat deugt bereiden. Misschien een dag of twee en dan ga je op beperkingen stoten. Nee je moet iets kunnen roosteren om goed te eten. Zeker als het over nobel vlees of vis gaat, want dan is de grill meestal de beste oplossing.

Eiwitbron

Sorry voor de vegetariërs onder ons, maar ik mag dat nog altijd graag eten.

Geroosterd vlees, neem nu schapenkoteletjes, of een rundribstuk, een kip of de hemel op aarde: een eendenborst .Er zijn zoveel lekkere dingen die je kunt grillen. Worsten natuurlijk ook, of spek, noem maar op. En vis niet te vergeten.

Zowel vis met als zonder schubben. Inktvissen  bijvoorbeeld. Niet echt een vis maar goed roosterbaar. Of grote garnalen. Om je vingers bij af te likken. De kunst is natuurlijk dat zo te roosteren dat ze sappig blijven, en dat de schaal toch loslaat.

Vel

Echte vis kun je meestal beter roosteren met het vel eraan, waardoor er een vetlaagje omheen zit dat het uitdrogen belet en smaak aan de vis geeft. Wat eendenborst is voor het vlees, is zalm voor de vis. Geweldig om te roosteren. Op het vel natuurlijk. En dat op basis van hetzelfde principe.

Zowel de zalm als de eend beschikken onder de huid over een vetlaag die terzelfder tijd de rol van isolatie als van energiebron speelt. Voor het dier dan, want voor ons als kok, speelt diezelfde vetlaag een belangrijke rol bij het roosteren. Doordat het vet in dat vel onder de gril gaat koken, houdt het de temperatuur en de vochtigheid van het gerecht onder controle.

Besluit

Het vlees of de vis suddert en braadt in zijn eigen vet. Om die reden is het niet nodig veel vet toe te voegen, veel minder dan wanneer je het in de pan zou braden. Je moet dan wel niet de jus gaan eten. Spijtig want die is net zo lekker.

 Ik smeer het wel in moet olie om te vermijden dat het de buitenkant te snel gaat verbranden. Met provençaalse kruiden, zout en peper. Meer moet dat niet zijn.