28. jul, 2013

Een mooie julidag

Warmte en onweer

Wat is het toch een prachtig land, zeker nu in deze zomerdagen.

Ik zat met moeder in de tuin. Het had geregend ’s morgens, maar het gras was alweer droog.

De treurbeuk en de treurberk glinsterden in de lichte wind. We hadden het over koetjes en kalfjes. Over marktproducten vooral.

Dat is wellicht haar favoriete gespreksonderwerp. Zo raak je geen gevoelige zenuwpunten en er is altijd iets over te melden. Zij is zeer opgetogen over de kwaliteit en de versheid van de producten van de Proxy Delhaize waar ze haar inkopen doet. Ze loopt met een kruk, maar ze rijdt nog met de Ford naar de winkel en doet haar inkopen zelf. Mentaal is ze nog goed, en ze houdt zich merkwaardig kranig.

Rouw

We zijn nu zeven maanden na het overlijden van mijn vader.

Ze gaat gewoon door en wenst in het grote huis te blijven wonen waar ze altijd met hem heeft geleefd, gedurende meer dan dertig jaar. Het is haar volle recht en ze kan het ook, nog niet rijp voor een gesticht. Ze is omringd met thuiszorg en ze trekt zich goed uit de slag. Het zwarte gat is uitgebleven.

We zijn naar het graf geweest en we hebben de bloemen ververst. Een stil moment.

Tafelgegenoegens

Het was een mooie avond. Ze had foie gras en wijngaardslakken, Franse delicatessen die ik wel lekker vind.

De foie gras was romig en vol smeuïge smaak. Soms is het een kleffe kwak, en op veel plaatsen moet je nooit iets nemen wat op foie gras lijkt, maar de foie gras van de Proxy Delhaize van mijn moeder was perfect te eten, zoals foie gras hoort te zijn.

Ze had er een petit Chablis bij gekocht. Er was geroosterd brood, en er kwamen dus ook nog wijngaardslakken op tafel in lookboter. Tja, dierenliefhebbers mogen me haten, maar zowel de foie gras (gemaakt van gefolterde ganzen) als de slakken (zonder pardon geslachtofferd) hebben me geweldig gesmaakt bij die petit Chablis van de Proxy Delhaize.

Besluit

Je kunt er alles vers vinden, alleen voor vis moet ze soms wat verder rijden, omdat het in de Proxy Delhaize altijd dezelfde vis is. Meestal kabeljauw- of pangasiusfilet. Het is de eerste zomer zonder mijn vader en hij blijft nadrukkelijk in het huis aanwezig.