27. jul, 2013

Brussels

Hoofdstedelijk Gewest

Hoe moet het nu met Brussel, als de nationalisten hun zin krijgen?

Stel dat de wens van de grootste partij in Vlaanderen, de nationalistische NVA, in vervulling gaat en Vlaanderen scheurt zich los uit het Koninkrijk België, wat gaan ze dan met Brussel doen? Daar heb ik nog niemand een zinnig antwoord horen op geven. Wat je hoort is allerlei lippendienst, want het kost niets om nog maar eens te onderstrepen dat Brussel belangrijk is voor de Vlaamse economie, maar concreet hoor je nooit hoe dat dan zal verlopen.

Persoonlijke evolutie

Als je me pakweg twintig jaar had gevraagd naar mijn nationaal gevoel, dan zou ik toen gezegd hebben: ik ben Vlaming, maar geleidelijk aan ben ik me meer Brusselaar gaan voelen, en uiteindelijk zelfs Belg. Ik sta daar zodanig van te kijken, dat ik het hier op de site vast al een paar keer vermeld heb. Ik ben pas met de jaren het belang van België gaan inzien. Van een soort België waarvan Brussel het kloppende hart vormt.

Er kan aan Brussel veel verbeterd worden en de Brusselaars zijn daar ook volop mee bezig. Ik kan veel van de kritiek begrijpen en trouwens ook delen. Op zich is het evenwel een prachtige, levendige en bruisende stad. Een unieke plek op aarde. Voor vele lezers lijkt het wesllicht op een open deur intrappen, maar ik stel alleen maar vast dat er ten opzichte van Brussel heel veel vooroordelen en misvattingen de ronde doen, met name in Vlaanderen.

Voor velen is het toch een soort Sodom of Gomorra met allerlei problemen die beter daar zouden blijven, en niet naar Vlaanderen komen.

Suburbia

Wat die problemen toch wel doen natuurlijk.

Seks en drugs en rock’n roll. Je houdt het niet tegen, ook niet door een gewestgrens te trekken.

Vlaanderen is de afgelopen jaar sterk verstedelijkt en het gebied rond Brussel helemaal, en het Hoofdstedelijk Gewest ligt bovendien in het hart van het Vlaams Gewest.  Brussel ligt pal in het midden en daaromheen treffen we de Vlaamse Rand aan. Het spreekt voor zich dat Brussel en die Rand sterk met elkaar verweven zijn, economisch maar ook wat bijvoorbeeld het openbaar vervoer betreft, de openbare diensten zoals onderwijs en medische zorg en ga zo maar even door.

Brussel is een economische motor voor de hele omgeving. Vele Vlamingen uit de rand, en verder wonen in Vlaanderen, maar werken in Brussel, wat verklaart dat er zo veel files zijn naar Brussel in de ochtendspits. Al die mensen verdienen hun loon in Brussel, maar betalen belasting in Vlaanderen. De stad draait op voor de infrastructuur, maar de baten gaan naar de omgeving.

Voor de ene de lasten, voor de andere de lusten. Dat kan niet blijven goed gaan.  

Besluit

België biedt een kader waarbinnen een aantal problemen aan een oplossing kunnen geraken. Neem dat kader weg, en dan moet je me toch eens vertellen hoe ze dat gaan oplossen.