26. jul, 2013

Feeën en elfen

Sprookjesachtig

Is het geen mooi land dan?

Ik vind het hier hartstikke gezellig in het België zoals het voorlopig nog is.

Ik zit hier in hartje Brussel stilletjes te hopen dat het nog een beetje samenblijft. Er zijn genoeg krachten die aan de poten van federale staat staan te zagen, Van mij mogen ze daarmee ophouden. Laat het nu even zo, zoals het intussen geworden is.

Opstoot

In mijn eigen omgeving merk ik nu op dat België als kwaliteitsmerk nog altijd zeer gewild is in het buitenland.

Onze nationale voetbalploeg, de Rode Duivels zijn bezield van een nieuwe spirit, en dat mag je ook zeggen van het koningshuis. Het dieptepunt lijkt lang voorbij, voor de beide nationale verschijnselen.

In oer-Vlaamse kringen heerst geween en geknars van tanden. Eens kijken wat daar volgend jaar nog van overblijft, als het tot de moeder van alle verkiezingen komt. We gaan daar niet op vooruitlopen.

Wereld van plezier

Ons land staat intussen stijf van de pret.

Overal pretparken, festivals, kermissen, stadsfeesten en sportwedstrijden waar je maar kijkt. Neem nu Tomorrow-land, een festival dat net nu plaatsgrijpt ten noorden van Brussel. Mensen uit de hele wereld komen daarvoor naar ons land, omdat ze denken hier iets te kunnen vinden wat nergens anders bestaat.

Wat? Die komen naar België, omdat het hier zo bijzonder is? Hoor ik het goed? Dat is wel schrikken voor iemand die is groot geworden met het onverwoestbare vooroordeel dat we een suf land waren. We hebben al uiteengezet hoe het komt dat het land op twintig jaar tijd een metamorfose heeft meegemaakt, van lelijk eendje naar statige zwaan.

Net op dat ogenblik komen er krachten die de pret het liefst willen ondermijnen.

Besluit

Voor mij is het net goed zoals het nu is. Al Dente. Het krokante koninkrijkje aan de Noordzee. Gaat het eindelijk een beetje goed, gaan ze het weer afschaffen.

Eenheid maakt macht, zo luidt de nationale spreuk, maar zoveel macht heeft België niet, wellicht omdat er zo weinig eenheid is. Er is juist heel veel verscheidenheid te vinden, en dat is goed, en het bonte verschijnsel dringt meer en meer door naar het hartland van Vlaanderen, en de onpeilbare diepten van boerenslimheid die daar nog te vinden zijn.