23. jul, 2013

Leve de Koning

O dierbaar Vaderland

Nu het voorbij is, wil ik toch wel even terugkijken op de afgelopen troonswissel.

Er is een nieuwe koning, en die geniet voorlopig het voordeel van de twijfel. De instellingen gaan door alsof er niets aan de hand is. De monarchie en in de coulissen ook de premier, Elio di Rupo, hebben er een goede zaak aan gedaan.

Er komen geen massa’s volk voor op de been en er is geen oranjegekte zoals in Nederland, maar de vertoning verliep zonder haperingen. Wat de aanhangers betreft, kon het feest niet stuk. Ze zijn vol lof over de warme opstelling van de nieuwe koning.

De tegenstanders van de monarchie daarentegen hebben zich gedeisd gehouden. Ook in republikeinse kringen is er nog maar weinig over gemopperd, een paar zure opmerkingen van NVA’ers daargelaten.

Republiek Vlaanderen

Nationale Volks Armee. Pardon Nieuw-Vlaamse Alliantie. Met een streepje N-VA. Wat doet denken dat die N losgemaakt kan worden. Dat gebeurt tenslotte vanzelf, want zo nieuw zijn ze ook niet meer. Ze doen ook al tien jaar mee. Die lopen niet warm van het gedoe in Laken, waar de Koninklijke familie gevestigd is.

Ik val misschien in herhaling maar ik heb een geestelijke evolutie doorgemaakt van redelijk nationalistisch en republikeins in het begin, een beetje zoals de NVA voorstaat, naar een milder standpunt, van koele België-minnaar.

Van Vlaming ben ik Brusselaar geworden, dat heeft er veel mee te maken. Je belangen liggen toch anders. Ik heb altijd het gevoel dat NVA Brussel niet weet liggen.

Zelf sta ik ook wel er van versteld dat het zo ver met mij is kunnen komen. Ik ben op een of ander moment toch verknocht geraakt aan dit geweldige landje, met zijn verschillen en tegenstellingen. Ik zou het niet graag in duigen zien vallen, en dat zou het doen als het zou splitsen. Splitsing? Nee bedankt! Wat mij betreft dan toch.

Laat het nou even zo zijn.

Besluit

Laat ik het zo zeggen: ik was tien keer republikeinser, twintig jaar geleden na het overlijden van Koning Boudewijn, toen Albert geheel onverwacht de troon diende te bestijgen, dan nu, als diezelfde Albert II terugtreedt. Ik zal dat morgen misschien nog uitleggen, maar het heeft veel met de persoonlijkheid van de twee vorsten te maken.

Foto: Het Belang van Limburg