18. jul, 2013

Zeven jaar

Avontuur

Het was de bedoeling helemaal uit het vak te stappen.

Ik ging weg uit de praktijk in 1986 met de bedoeling iets anders te gaan doen. Ik wist niet goed wat maar ik dacht te kunnen leven aan de hand van mijn werkzaamheden in de kersverse Aids-sector van die jaren, als een de pioniers van de buddy-werking, aangevuld met mijn literaire activiteiten.

The Foundation

We hebben dat jaar the Foundation opgericht, een vereniging zonder winstoogmerk die zich ten dienste stelde van mensen die met Hiv besmet waren, en hun omgeving. Ik was daarvan de stichtende voorzitter, een hoedanigheid waarop ik nog steeds bijzonder trots ben.

In die beginjaren werd Aids gezien als de eindfase van de ziekte, met een zeer slechte prognose. Als wij toen met buddy’s begonnen zijn, en daarmee bedoelen we vrijwilligers die de patiënten bijstaan, dan was dat dikwijls in het vooruitzicht dat je een relatie aanging met iemand die over afzienbare tijd zou sterven.

Ik heb alle bewondering voor de mensen die we opgeleid en gevormd, begeleid en opgevangen hebben, die dit daadwerkelijk deden, met een Aidspatiënt in zee gaan en hem begeleiden, dikwijls tot de laatste snik.

Reactie

Het was een van de weinige manieren die we konden bedenken om iets te doen aan de plaag die volop was uitgebroken. Einde jaren tachtig ben ik er uit gestapt en voor mijn opvolgers plaats gemaakt, voor wie niets dan lof. Het werk is nog jaren voortgezet tot het in Sensoa is opgenomen, die er nog steeds op verder gaat.

Intussen kwam ik aan de kost met vertalen en schrijven van teksten voor de farmaceutische industrie. Op een gegeven ogenblik stond die activiteit echter op crashen, en net op tijd kon ik beginnen in een praktijk vlakbij. Zo ben ik einde mei 1993 opnieuw volop de medische praktijk ingerold, en dit keer moet ik zeggen met volle goesting. Het publiek was anders dan in Ukkel en ik ben intussen als persoonlijkheid gerijpt.

Besluittrekkingen

In de zeven jaren tussen 1986 en 1993 heb ik voldoende gezien en meegemaakt, om mijn buik vol te hebben van zakendoen en diensten leveren aan de industrie. Het is een keiharde wereld. Ik heb er wel leren schrijven en vertalen, en corrigeren. Het waren zeker geen verloren jaren. Tussendoor deed ik nog wel eens iets in het literaire kader, maar dat werd steeds minder en ik raakte snel vergeten.

Ik ontdekte dat een arts niet zomaar zijn kap over de haag kan gooien. Il n’y a point de médecins défroqués.