8. jul, 2013

Vermaledijd

Voorhistorische service

De omschakeling van de ene provider naar de andere is redelijk goed verlopen.

Alles werkt zo ongeveer en we zijn voorlopig nog altijd niets kwijt van onze gegevens, onze emails etc.. Er is nog een licht probleem omdat het wifi-signaal zo zwak is. Dat komt hoofdzakelijk omdat het dat we bewonen huis nogal uitgestrekt is en geheel in beton opgetrokken.

Tussen de wifi-zender en mijn computer, die in het bureau staat is er dus heel wat afstand en staan er een aantal dikke betonnen muren. Het gebouw was ooit een industriepand in de kanaalzone van Brussel, maar wat hier dan geproduceerd werd, weet ik nog altijd niet, maar stevig gebouwd is het wel.

Narigheid

De wifi-verbinding valt nu geregeld weg, waardoor ik dan telkens weer offline ben. Dit is zeer vervelend omdat het tijd kost telkens weer alles in te stellen, en dan gaat het een tijdje goed tot het weer gedaan is.

We hebben een jaar of drie geleden al Belgacom gehad, toen ze aan kabeltelevisie begonnen. Toen was het probleem onder meer dat het beeld van de televisie niet stabiel was, en af en toe dertig seconden wegviel. Zul je zien dat het altijd gebeurt op het ogenblik dat je een cruciaal antwoord in een quiz zou willen horen. Ik kon me daar geweldig aan ergeren.

Hoe onnozel het ook is, op dat ogenblik zou je willen weten wat het antwoord is op de vraag, en dat kom je nooit te weten als net dan het beeld en geluid uitvalt. Of liever stilvalt, om dan even later weer te hernemen, met verlies van inhoud.

Ex-Coditel

Bij de concurrent was het beeld stabieler. Dat was hier in Brussel toen Coditel, van oorsprong een kabelteleviesmaatschappij, die intussen overgenomen is door een Frans concern, onder de naam Numericable. Daar stapelden allerlei ergernissen zich zodanig op, dat we in arren moede naar onze eerste provider zijn teruggekeerd.

Het euvel van die onstabiele beelden is daar dan weer intussen verholpen. Anderzijds zijn we er teleurgesteld achter gekomen dat we op Belgacom de Duitse zenders ARD en ZDF niet meer kunnen krijgen. Ik vind dat hoogst eigenaardig. Het gaat om openbare zenders die hun inkomen van de (Duitse) belastingbetaler betrekken, en die zich dientengevolge niet te veel moeten aantrekken van auteursrechten en dergelijke, want dat zal wel de reden zijn. Het zou moeten gaan om de uitstraling van de Duitse cultuur, ook als het in de praktijk gaat om series waarin vrouwen elkaar over de telefoon beliegen.

Voor ons zijn die Duitse zenders toevallig heel belangrijk en het was een zure ontdekking dat we die op honderdtwintig kilometer van de Duitse grens niet kunnen krijgen.

Besluit

Je kunt niet alles hebben en er is geen mogelijkheid de beste onderdelen van beide pakketten te combineren, met weglating van wat je eigenlijk niet wilt gebruiken. Je betaalt hoe dan ook voor een heleboel rommel die je niet wilt hebben, en wat je wel zou willen hebben, krijg je maar ten dele.