5. jul, 2013

Glaasje op

Laat je rijden

Er zijn verschillende soorten drugs in omloop en ze schijnen elk hun eigen publiek aan te trekken.

Je kunt niet iedereen over dezelfde kam scheren. Elke situatie vergt een aangepaste aanpak. De meest gevaarlijke drug, in termen van schade die hij in de samenleving aanricht, is alcohol. Laat dat niet die ene zijn die legaal en vrij gekocht kan worden, al zijn er wel nieuwe maatregelen op komst om het enigszins aan banden te leggen.

Niet dat ik geloof in de restrictieve aanpak. Alcohol verbieden zal ook niet de oplossing brengen. Dat is ooit geprobeerd en het lukt niet. Een voldoende grote populatie schijnt er behoefte aan te hebben en zal daar niet van af zien. Het gebruik van geestesbeïnvloedende middelen is van alle tijden en niemand is er ooit in geslaagd het uit te roeien.

Kanaliseren

Het enige wat je redelijkerwijze kunt doen in mijn ervaring is proberen het gebruik in goede banen te leiden. Een minimumleeftijd opleggen voor aankoop van alcoholhoudende dranken kan daar bijvoorbeeld in passen. Dat je niet onder invloed mag rijden, is bijvoorbeeld algemeen aanvaard.

Het drinken is volmaakt ingeburgerd in onze samenleving. Alcohol past perfect in allerlei feestelijke aangelegenheden en is bijna niet weg te denken van pakweg de eindejaarsfeesten, of maar iets te noemen, alsook bruiloften, het uitgaansleven, de zomerfestivals.

Alcohol is een van de krachtigste angstwerende middelen die we kennen. Tijdens ontmoetingen geldt het als sociaal smeermiddel, om ons over onze ergste angsten heen te helpen, namelijk de angsten die we voor elkaar hebben. Het maakt de tongen los, en brengt ons in een toestand van welwillendheid voor elkaar. Het helpt velen van ons een partner te vinden.

Risico’s

Een beetje alcohol kan helpen om onze inhibities te overwinnen, maar veel alcohol kan ook het beest in de mens losmaken. Daar schuilt ook het gevaar in. Sommige mensen kunnen er helemaal niet tegen, en gaan ook al na kleine hoeveelheden de controle verliezen. Als dat er toe leidt dat ze nog meer gaan drinken en dat ze met dat drinken niet meer kunnen stoppen, dan zit je met een serieus probleem.

Besluit

Aan elke medaille zit een keerzijde. Alcohol zou vanzelf verdwijnen als er geen behoefte aan was. Anderzijds is het zo alom aanwezig dat mensen die er niet tegen kunnen, er overal mee in aanraking komen. Daar zit een ernstig spanningsveld tussen. De prijs wordt betaald door degenen die door alcohol in de problemen komen.