1. jul, 2013

Staven Aas

Begin bij af

Hier gaat ie dan, het begin van de nieuwe maand.

Het kwart miljoen klikken is zoals voorspeld overschreden. Het brengt me altijd aan het mijmeren, en fantaseren over wat voor mensen dat zijn die daar klikken. Ik weet dat niet en ik heb weinig middelen om er achter te komen, aangezien de website geheel gratis en voor niets is en omdat lezers zich dan ook niet moeten registereren.

Drempel

Dat heb ik zo gewild in het licht van een maximale toegankelijkheid. Zo weinig mogelijk obstakels opwerpen, omdat het toch altijd mensen afschrikt, en dan zeker wie zich nog onwennig voelt op het net. Juist het laagdrempelige van het internet maakt het verschil in vergelijking met andere media. Tot dusver zijn er geen incidenten geweest die me ertoe zouden kunnen aanzetten, dat beleid te herzien. We zullen nog maar eens hout vashouden. Of de vingers kruisen.

Wie zijn al die mensen, die me met een virtueel bezoekje vereren? Dat vraag ik me steeds weer af. Het enige wat we hebben is het aantal klikken maar je weet niet over hoeveel mensen het gaat. Het resultaat zou het zelfde zijn als een persoon een kwart miljoen keer heeft geklikt, dan wanneer een kwart miljoen mensen dat een keer zou hebben gedaan. De waarheid zit daar ergens tussen in, maar waar juist?

Lezers

Ik schat dat ik toch een paar honderd lezers heb. Stel dat een klik gelijk staat met een gelezen romanpagina. Dan zouden vijfhonderd lezers die de vijfhonderd pagina’s van een roman zoals de Zwarte Bruidegom hebben gelezen ongeveer dezelfde impact hebben. Van mijn debuutroman zijn er meer dan drieduizend verkocht, en een verkocht exemplaar wordt gemiddeld door twee tot drie lezers gelezen.

Het is een rare redenering, maar het inspireert tot bescheidenheid, want de impact van een roman die in de winkels ligt, is nog lang niet geëvenaard. Hoewel je anderzijds met een klik meerdere pagina’s kunt lezen, dus zie ik het misschien te pessimistisch.

Bescheidenheid

Een klik bewijst ook niet dat de aangeklikte pagina ook daadwerkelijk gelezen is, dat is een andere valkuil, die maakt dat het moeilijk is het aantal klikken te duiden.

Elk uur wordt de website tien tot twintig keer aangeklikt, dat schommelt van dag tot dag. Is dat veel of weinig? Dat ligt eraan hoe je het bekijkt. Het maakt allemaal niet veel uit. Het zijn niet de ‘clicks’ maar de ‘likes’ die de doorslag geven, zo zag ik ergens. Het zijn de reacties die het hem doen. Gewoon iemand die zijn duim opsteekt, is al heel wat, maar mensen die ook nog inhoudelijk reageren, dat is pas het einde.

Besluit

Wat mij betreft, mag dat reageren nog veel meer gebeuren. Alle reacties zijn altijd welkom. Ook als het kritiek is, of als er fouten rechtgezet kunnen worden. Alle feedback is nuttig om de site nog te verbeteren.