24. jun, 2013

Lichaam

En ziel

We hadden het vandaag over de stoffelijkheid en de vergeestelijking.

Kristien maakt liefst stoffelijke dingen, die een massa hebben en materieel zijn. Bijenwas is een zeer stoffelijke materie, die zich goed met hout verstaat, zoals we gisteren hebben aangetoond.

Nu had ze vandaag weer iets moois in de hand dat ze gemaakt heeft, toevallig van bijenwas en hout, daarom dat het te pas komt. Het kunstvoorwerp heeft de vorm van een barokke krul in vleeskleurige was, maar dan wel van een schilderachtige vleeskleur met zwemen van blauw en roze. Ik vond dat zeer origineel, die materie in een vorm die je normaal van houtsnijwerk verwacht, of iets in koper, op een meubel of  op een schoorsteenmantel ter versiering aangebracht, of pakweg in een barokke kerk.

Tastbaar, aanraakbaar, en stoffelijk aanwezig.

Stoffelijkheid

Dat is belangrijk omdat we in onze hedendaagse kunstbeleving een grote dosis onstoffelijkheid gewend zijn geraakt.

Zo zijn we in de literatuur ook van het boek losgekomen, om nu de hele tijd alleen maar teksten van een scherm te lezen. Het wordt allemaal zo ontastbaar en zo onaaibaar. Dat is niet altijd goed omdat de westerse cultuurmens vaak worstelt met een diepe kloof tussen de geest en het lichaam, tussen het licht en de stof, tussen energie en materie en, tussen vorm en massa.

Er is ons een systematische voorkeur ingeheid, op basis van in oorsprong Christelijke normen, ten voordele van de geest, het licht, de energie, de vorm, om als het ware aan de zwaartekracht te ontkomen en vergeestelijkt het zielenheil te vinden.

Dat loskomen van de aarde, en alle pogingen daartoe, lopen niet van een leien dakje, en indien wel dan is het om op een gegeven ogenblik onzacht met de werkelijkheid in aanraking te komen.

Inhoud

Het gevaar is dat de onstoffelijking ten koste gaat van de inhoud. Er komt een moment in de zoektocht naar het onstoffelijke, waarbij de inhoud zich niet langer laat samenpersen en geruisloos uit het verhaal verdwijnt. 

Besluit

Dat is nou het hele punt van het werk dat Kristien maakt. Behalve dat het mooi is om naar te kijken, zit er ook een idee achter. Haar idee komt precies overeen met wat ik ervan vind, en ik kan haar verhaal denk ik helemaal volgen. Maar dat niet alleen, ze houdt alleen iets in de handen dat er vreemd en aantrekkelijk uitziet, en dat je kunt aanraken, en dat ze zelf heeft gemaakt.