23. jun, 2013

Wiels

Hedendaagse kunst in Brussel

Vandaag met Kristien naar Wiels geweest, het nieuwe Brusselse Museum voor Hedendaagse kunst.

Het is een boeiende middag geworden, en een beklijvende ervaring die ik iedereen kan aanbevelen.Het museum ging open in 2008 in de gebouwen van de voormalige brouwerij Wielemans-Ceuppens. Het gebouw van Adrien Blomme, een van de zeldzame overblijfselen van de modernistische industriële architectuur in Brussel volgens hun website, is op zich al de verplaatsing waard. Het bevat uitgestrekte, kale ruimtes waarin kunstwerken goed tot hun recht komen.

Het is niet echt een museum, in de zin dat het geen vaste collectie laat zien. Het noemt zich dan ook een Centrum voor Hedendaagse Kunst. Op het ogenblik lopen er drie tentoonstellingen, die stuk voor stuk de moeite waard zijn.

Film

Op de derde verdieping is er “Film as sculpture,” met enkele fascinerende werken op basis van onder meer oude filmprojectoren en celluloidfilm. Dit is een statement, net op het ogenblik dat het gebruik van celluloid dreigt te verwijderen door de opkomst van de digitale projectie.

Het is bijzonder sterk werk dat weet te ontroeren door de fragiliteit van de opstellingen. Het doet wat met een mens, dat moeilijk uit te leggen. Daarom zou ik zeggen, gaan zien die tentoonstelling.

Duo

Op de tweede verdieping is er de duo-tentoonstelling waar de Iraanse kunstenares Monir Shahroudy Farmanfarmaian een bijzondere dialoog aangaat met de hedendaage en zeer Belgische kunstenaar Jef Geys.

Monir werkte en leefde in New York en heeft er vertoefd in de nebula rond Andy Warhol, die werken van haar in zijn bezit had. Zij werkt met spiegelfragmenten op basis van decoratieve en geometrische motieven uit de Islamtraditie, die een afschuw had van figuratieve beeldende kunsten, op basis van godsdienstige motieven. Zij verbindt die eeuwenoude traditionele decoratiekunst met de moderne kunst van de tweede helft van vorige eeuw.

Jef Geys doet van alles met tekensjablonen in plexiglas en heeft ook een collage omtrent Monir gemaakt. Net zoals zij speelt hij met vormen samengesteld uit geometrische figuren en hun variaties, wat aanleiding geeft tot een spel van illusie en schijn.

Residue

Op de eerste verdieping tenslotte is werk te zien van een zestal kunstenaars die artist in residence zijn geweest van het centrum. Hier is uiteenlopend werk te zien van uiteenlopende kwaliteit. De ruimte ontbreekt hier om er verder op in te gaan. Ik kan alleen maar aanraden het zelf te gaan ontdekken.