21. jun, 2013

Taart

In het gezicht

Er circuleert een filmpje op het net waarop je kunt zien hoe staatssecretaris van migratiebeleid Maggie De Block (VLD) een taart in het gezicht krijgt.

Het incident zou vorige maandag 17 juni plaats gevonden hebben en werd door de daders gefilmd en op het web gezet. Het is deerniswekkend hoe de aangeslagen politica hierop reageert, hoe ze alles samen rustig blijft en haar waardigheid behoudt, ondanks de smurrie die ze over zich heen heeft gekregen en die aan haar gezicht en haar blijft plakken.

Een

Vandaag was Maggie te horen in een interview met Linda De Win op de openbare televisiezender Een.

Ik moet zeggen dat ze opnieuw zeer waardig was in haar uitlatingen, en dat ze zowel met het interview een diepe indruk heeft nagelaten, die haar populariteit zeker geen slecht zal doen.

De figuur van de staatssecretaris, die niet van de smalste is, zoals Belgische lezers zullen weten, is  niet onomstreden. Voor- en tegenstanders zullen moeten erkennen dat ze doeltreffend is in datgene wat van haar gevraagd wordt, en dat is onder meer de achterpoortjes in de wet sluiten, waardoor mensen vroeger aan een verblijfsvergunning konden komen, die er volgens de staatssecretaris eigenlijk geen recht op hebben.

Respect

Dat is nu afgelopen en ik ken heel wat mensen die haar erom vervloeken.

Ik mag het oneens zijn met haar over haar beleid en haar uitgangspunten, maar ik moet zeggen dat het taartincident ineens een licht heeft geworden op de mens die ergens in de imposante vrouw verscholen zit. Met wat ik nu heb gezien, schuilt daar een intelligente en gevoelige persoonlijkheid met een grote diepgang onder.

Ik denk dat vele mensen die het filmpje gezien hebben ervan zullen walgen dat net deze vrouw op net deze manier is aangevallen op straat. Het is een bijzonder laffe daad om zoiets niet alleen te doen maar ook te filmen en openbaar te maken. Het wekt geen enkele sympathie voor de daders, noch voor hun motieven, die op anarchistische gronden zouden berusten, en die haar voornamelijk restrictieve migratiebeleid kwalijk nemen.

Dat is een politiek geschil en dat moet je politiek oplossen, niet door vrouwen op straat te belagen, al zijn ze dan staatssecretaris.

Besluit

Ik denk echt niet dat die mensen door dit te doen hun doel naderbij zijn gekomen. Ze hebben de vastberadenheid van de staatssecretaris en haar populariteit bij het kiesvee alleen maar groter gemaakt.