20. jun, 2013

Angst

Spiegeltje aan de wand

Iedereen moet klaarkomen met zijn eigen demonen.

De Griekse filosoof Socrates had het al te stellen met zijn daemon. Dat is vier eeuwen voor Christus zich inliet met duiveluitdrijvingen, alleen maar om het even in de tijd te schetsen.

We moeten allemaal afrekenen met het wilde beest dat in ons schuilt. Het succes van je carrière; het gezinsgeluk en de persoonlijke ontplooiing kunnen daar sterk van af hangen van die vraag: in hoeverre slaag je erin je inwendige beest te temmen?

In een gezelschap van mensen die kunnen lezen en schrijven, die internet hebben en die andere interesses hebben dan alleen maar auto’s en sport, en de prijs van de diesel, zit je toch al in een betere selectie, waarvan de meerderheid in hun leven hun duivels intussen wel hebben getemd, of dat toch denken.

Temmen

Sommigen doen daar wat langer over, maar in wezen hebben we allemaal dezelfde angsten, en we kunnen die bezweren naarmate we denken onze eigen omgeving onder controle te hebben. Dat lukt na een aantal jaren ook wel, en het enige waar we blijkbaar nooit een goede controle over krijgen is onze eigen innerlijke omgeving. Onze gemoedstoestand.

We komen er allemaal vroeg of laat achter dat daar een aantal duivels schuilt, dat zich niet op een ik en een gij laat temmen.

Vroeg of laat krijg je een perfecte storm, die je niet kunt zien aankomen en die alle factoren bij elkaar voegt waar je het niet moet van hebben, zodat je van de sokken wordt geblazen. Dan steekt Angst de kop op. Met een grote A.

Omgaan met angsten

Afhankelijk van de intensiteit kan angst stimulerend of remmend werken. Een beetje angst is goed om geconcentreerd te blijven en op te schieten. Het drijft ons vooruit in het leven. Teveel angst werkt echter verlammend, je wordt overspoeld en je bent het noorden kwijt.

De kunst is dus de angst binnen de perken te houden waarbinnen ze bijdraagt aan een productief en redelijk ingericht leven.

De vraag is of ons ordenende ego de baas kan blijven over de stormloop, en ordenend blijven, dan we of het verdrinkt in een overmaat van input. Alle middelen zijn goed die helpen om het stuwmeer van de angst achter de dam te houden, niet alleen maar door  geneesmiddelen te slikken, die in ons land veel worden gebruikt, maar ook door aandacht te schenken aan de emotionele verwerking, de cognitieve ontwikkeling, het plannen en vooruitzien, en weten wat te doen in geval van crisis.

Besluit

De strijd is nooit helemaal afgelopen, zoals de strijd tussen roofdier en dierentemmer dat nooit is. Waakzaam blijven,  je tijd nemen en beslissen naargelang het voordeel van je zelf en je aanhorigen.