19. jun, 2013

Because she can

Ultiem kunstwerk

De kranten en nieuwskanalen stonden bol vandaag van het nieuws omtrent Delphine Boël..

Delphine, naar iedereen aanneemt de buitenechtelijke dochter van koning Albert de tweede van België, dagvaardt het koninklijk hof  in de hoop juridische zekerheid te krijgen omtrent haar afstamming, die nu immers niet vastligt.

Er is geen bewijs van, maar luidens Flip Feyten van www.deredactie.be, de nieuwssite van de VRT is er geen twijfel aan. In geval van overlijden van de vorst heeft Delphine straks geen been om op te staan, als het tot een erfenistwist zou komen. Ik denk dat er geen mens op aarde haar niet een rechtvaardig deel in die erfenis zou laten toekomen, op voet van gelijkheid van de andere kinderen, Filip, Astrid en Laurent. Dus waarom zou ze niet iets proberen.

Waarom?

Ik heb vaak de vraag horen stellen: waarom doet ze dit nou? Toch niet om het geldgewin?

We stellen ons de verstoten dochter graag voor als tragisch slachtoffer, alleen bezield door de meest nobele bedoelingen, maar dat is een romantisch idee. Je kunt niemand veroordelen die een beslissing neemt die wellicht de beste is met het oog op je materiële belangen, en die van je gezin, want Delphine is moeder van twee dochters.  Ik zal haar er niet minder om waarderen als blijkt dat ze gewoon tot de slotsom is gekomen is dat deze zet in haar situatie het meeste geld opbrengt.

In het verleden heb ik haar alleen maar erkenning zien vragen in termen van de ouder-kind relatie, en blijkbaar heeft ze nooit iets in die zin verkregen.

Kunstwerk

Ik denk dat Delphine door dit schandaal uit te lokken haar ultieme kunstwerk heeft gewrocht in de vorm van een media-buzz.

Het feit dat ze Laurent niet heeft gedagvaard, geeft aanleiding tot allerlei speculaties, en verraadt de meesterhand. We gaan ons ineens allerlei vragen stellen, onder meer de volgende: waarom hebben wij niet eerder al die vragen gesteld?

Hoe deze vrouw luidens de media behandeld is geworden door het koninklijk establishment (reeds ten tijde van Boudewijn de eerste en de enige) is betreurenswaardig. Ik kan me best voorstellen dat ze boos is geworden, en dat er een punt komt waarop je nergens voor terugdeinst.

Als de tijden een schakelaar klaarzetten waarmee Delphine ineens een nieuw licht kan werpen op ons koninklijk hof, en hen een beetje uitdagen om kleur te bekennen, waarom zou ze dan zichzelf moeten weerhouden op een gegeven moment die schakelaar daadwerkelijk in te drukken.

Besluit

Een dagvaarding is goedkoop in vergelijking met wat het allemaal in gang kan zetten, voor de prijs van een advocaat en een postzegel.

Ik denk dat ze het gevoel had niets te verliezen te hebben, in termen van menselijke warmte vanwege het paleis. Dan blijft er op een goed moment alleen nog maar berekening over.

Als ze later ooit rechten wil laten gelden moet ze dat nu doen, voordat ze 48 jaar oud is, zo vertelt Filip Feyten ons.

Zelfs als het proces deze keer op een sisser afloopt, en dat geef ik u op een blaadje, schept dat toch een juridisch feit waarvan akte, en dat kan later dienen om haar rechtmatige erfenis op te eisen.