16. jun, 2013

Io vivat!

Eerste zit met Dynarax

En tweede zit hopelijk zonder!

Er is een bijzonder irriterend radiospotje dat het nieuws op de Nacht van Radio Een voorafgaat. Het prijst een stimulerend middel aan dat in apotheken wordt verkocht en dat zich op studenten richt.

We naderen nu weer het einde van de examenperiode. Heel wat studenten zijn aan het einde van hun krachten gekomen. Het is een beetje de waanzin van ons studiestelsel dat zo de nadruk legt op de prestaties op het einde van het schooljaar, in plaats van het werk gedurende het jaar meer te belonen.

Uitval

Jonge mensen moeten hun grenzen vinden, en die grenzen worden tijdens de ‘proefwerken’ om dat oude woord nog eens te gebruiken, duchtig op de proef gesteld. We zien dan ook geregeld jonge mensen die vertellen over een hyperventilatiecrisis, een angstaanval of een black-out.

Vaak gaat het dan om jongeren die gewoon hondsmoe zijn, omdat ze onder grote druk staan om te slagen. Zij worden gekweld door anticiperende angsten, in het vooruitzicht op mogelijk falen. Zij slapen slecht, en veel te weinig, en ze gebruiken allerlei middeltjes om zich op te peppen, zoals red bull, cola, koffie of erger. En ze gaan tot hun grenzen.

Het hoeft dan ook geen verbazing te wekken als er af en toe een student in elkaar stort. Zo zit er geregeld een bij mij op de witte stoel. Wat je dan altijd zult zien, is dat de student slecht of te weinig slaapt.

Slaapgewoonten

Dat laatste is gemakkelijk op te lossen door op tijd naar bed te gaan en niet te vroeg op te staan.

Je hebt je slaap nodig en het is altijd een misrekening, te denken dat je uren op de dag kunt winnen door minder te slapen.

Slaapberoving zal je prestatievermogen niet verhogen. De langere uren die je voor je boeken doorbrengt gaan alleen maar vervelen en je neemt niets meer op omdat je hersens op een gegeven ogenblik verzadigd zijn. Bovendien geraak je uitgeput, prikkelbaar en zenuwachtig, waardoor je ook nog eens slechter gaat slapen, en het risico op een black-out of een angstcrisis vergroot.

Als er nu bij studenten een misvatting is die uit de wereld geholpen dient te worden, dan heeft het met slaapberoving te maken. Slecht slapen is een onderwerp op zich, maar het begint met een goede slaaphygiëne: zich ontspannen, een of twee uren voor het slapengaan door naar een saaie film op de televisie te kijken. Je kunt niet meteen van je boeken naar je bed. Daar moet een periode van relaxatie tussen.

Relaxatie kan je leren door middel van oefeningen en we hebben het er al over gehad in dit dagboek.

Slotsom

Stimulerende middelen zullen de grenzen een beetje opschuiven maar de dag nadien moet je dat bekopen, en dus is de neiging groot om de operatie te herhalen en de dosissen te verhogen, maar er komt altijd een moment dat je de factuur moet betalen, want je leeft op geleende tijd die je een keer terug moet storten.