14. jun, 2013

Bus komt zo

Methadon op voorschrift

Vandaag was het nog eens een keer bijeenkomst van ons netwerk Middelengebruik, van de Nederlandstalige Brusselse Huisartsenkring.

Ik ben er voorzitter van en ik moet er dus wel naar toe, maar geen nood, het is best wel een gezellige vergadering. Het gaat er zeer gemoedelijk aan toe, het is interactief en op de praktijk betrokken en dat was deze keer zeker zo. We hadden als onderwerp het methadonvoorschrift en de spreker was Dr Carl Steylaerts, bekend van Domus Medica.

Ervaring

Hij heeft dat voortreffelijk gedaan, aan de hand van interessante bronnen.

In steeds meer landen komt ervaring aan het licht onder de vorm van studies en boeken. Er zijn grote verschillen aan te wijzen in organisatie, aanpak en mentaliteit tussen de verschillende landen, en er bestaat zo ook een groot verschil tussen Vlaanderen en Brussel.

In Vlaanderen valt de ambulante zorg voor verslaafden grotendeels buiten de eerstelijnsgezondheidszorg. In elke provincie is een centrum opgericht en dat neemt de methadonverstrekking grotendeels ter hand, tenminste wat de voorschriften betreft, want de aflevering gebeurt net zoals in Brussel door de apotheker.

Vaak dient de gebruiker de methadon elke dag af te halen, en in een groot aantal gevallen zelfs in de apotheek te gebruiken, onder de vorm van drinkbare siroop.

In Brussel is er minder organisatie, minder controle, minder toezicht, maar ook minder beperkingen en drempels. Dat verschil heeft met veel zaken te maken, zoals bijvoorbeeld het aantal druggebruikers, dat in Brussel hoger ligt, wat een groot verschil uitmaakt.

Drempels

Zelf geloof ik in een zo laag mogelijke drempel.

Als het waar is dat methadon de levenskwaliteit merkbaar verbetert en de levensverwachting duidelijk verlengt, in vergelijking met heroïnegebruikers die de illegale producten blijven doorgebruiken, zoals alle studies overtuigend aantonen, dan moeten we de toegang tot die methadon niet bemoeilijken door allerlei regels en procedures te hanteren, maar juist de rode loper uitrollen en iedereen die heroïne gebruikt juichend binnenhalen op het ogenblik dat hij of zij besluit de zorg op te zoeken.

In Vlaanderen gaan ze eerst een test gaan doen om te kijken of de gebruiker werkelijk wel gebruikt en geen valsspeler is. Dat is misschien wel goed bedoeld, maar dan begin je naar mijn smaak al met een gevoel van achterdocht en sta je al op het verkeerde been.

In mijn ervaring berust het behandelen van de methadongebruiker op een bijzondere vertrouwensrelatie, en het woord vertrouwen is daar zeer belangrijk in.

Nu hoor ik al roepen dat deze mensen überhaupt niet te vertrouwen zijn, dat ze manipuleren en liegen, en alles doen om aan hun spul te komen. Dat is de reputatie die ze met zich meeslepen, en die je zelfs in medische handboeken terug kunt vinden.

Besluit

Wel ik zeg u dat ik met een serieus aantal van die mensen een einde van de weg ben gegaan en dat velen onder hen het geschonken vertrouwen dubbel hebben teruggeschonken.

En wat methadon betreft: ik  ken geen voordeel van een ander middel dat op zich in zijn eentje zoveel verbetering kan aanbrengen in een mensenleven.