9. jun, 2013

Zelfontplooiing

In een notendop

Aardig zijn voor jezelf, daar begint het mee.

Veel mensen die in mijn spreekkamer op de witte stoel gaan zitten zouden er goed aan doen deze goede raad van tante Kaat ter harte te nemen. Stop ermee jezelf te straffen, of met allerlei scrupules te kwellen. Durf te leven, jezelf te zijn en leer voor jezelf opkomen.

Om uit je harnas los te komen, zul jij je moeten bevrijden van allerlei vooroordelen en misvattingen die er allicht tijdens de jeugd in gehamerd zijn. Ik ben daar ook doorheen gemoeten en het is nooit helemaal afgelopen, want sommige kwelduivels blijven ook later nog wel eens de kop op steken. Klaar ben je nooit.

Randvoorwaarden

Gesteld dat de randvoorwaarden voor een volledig ontplooid menselijk leven vervuld zijn, zoals veiligheid, een dak boven je hoofd, je eigen inkomen, eten en drinken, kun je pas goed aan die zelfontplooiing beginnen.

Voor het zover is, blijft het bij puur overleven, en dat is ook belangrijk, maar hopelijk vindt iedereen toch in zijn leven een niveau van stabiliteit en zelfredzaamheid. Naast alle energie die in het lijfbehoud en de dagelijkse oorlog met de werkelijkheid gaat zitten, zal er dan hopelijk wat ruimte voor introspectie overschieten. Letterlijk: naar binnen kijken.

Dat kun je gemakkelijk doen in het comfort van je eigen huis, door aan zelfbezinning te doen, zeg maar meditatie, in een ontspannen sfeer, bijvoorbeeld aan de hand van relaxatie en ademhalingsoefeningen. Dan gaat er een wereld voor je open.

Je zult op de bodem van jezelf onvermoede rijkdommen en schatten ontdekken. Je hebt daar geen goeroe voor nodig, maar het kan helpen om toch een steunpunt te hebben in de werkelijkheid onder de vorm van een goede vriend of partner en bij gebrek daaraan een therapeut.

Schepping

En laat je dan maar drijven op de klotsende golfslag van de inwendige oceaan vol herinneringen, gedachten en gevoelens die daar door elkaar krioelen in je binnenste inwendige ziel. In het begin kun je daar een paar keren uitdrukkelijk tijd voor vrij maken, maar na verloop van tijd gaat dat deel uitmaken van je levensstijl.

De bedoeling is meer in overeenstemming te zijn met je zelf, en bijgevolg in harmonie met de kosmos. De ziel moet zich van haar kluisters bevrijden. Minder is meer. Door de sluiers te verwijderen die over je innerlijke ziel gedrapeerd zijn en die er de ware contouren van verhullen, kun je dichter tot jezelf komen.

Besluiten

Er komt altijd een moment dat je jezelf moet aanvaarden, in je geheel, met alles erop en eraan. Je mag God dan wel danken, of de kosmos voor de ongelovigen onder ons, dat je dit kunt doen, daar waar je nu bent, en op het ogenblik dat je dat beleeft.

Als je dat ogenblik kunt ervaren, kun je jezelf aanvaarden, en een beetje aardig zijn voor jezelf.