5. jun, 2013

Faling

Gedane zaken

Een andere vriendin is betrokken bij de faling van een bedrijfje in de medisch-farmaceutische sector dat recent in faling is gegaan.

Het verhaal doet denken aan wat mij in 1993 is overkomen.  Ik stond toen aan het hoofd van een bedrijfje dat redactie, vertaalwerk en vertaling leverde aan allerlei firma’s. Tussen 1990 en 1993 groeide dat stormachtig, doordat we steeds meer klanten kregen, en uiteindelijk kwam er een heel grote klant die steeds meer van onze capaciteit ging afnemen, zodat we steeds meer van hem gingen afhangen.

Groeiverhitting

Doordat die klant zelf in een groeiscenario zat ging die steeds meer vragen. Om dat bij te houden was het nodig personeel aan te werven en te investeren in de bijhorende computers. Dat investeren gebeurde grotendeels met eigen middelen. Dat heeft tot effect dat al je winst wordt opgevreten door de aanloopkosten van de uitbreiding,

Op een goede dag komt de klant tot de ontdekking dat de productiekosten te hoog is en besluit te bezuinigen. In mijn geval kreeg ik te horen dat ze dezelfde diensten nog wel wilden afnemen, maar dan voor minder geld. Dat was natuurlijk onaanvaardbaar. Je hebt net geïnvesteerd aan de hand van je vooruitzichten en die zijn sterk afhankelijk van de prijzen.

Opzeg

Nou goed, daar kwam onenigheid van, met als gevolg dat we van de ene dag op de andere zonder klant zaten, bovenop een machine die iets produceert wat alleen die ene klant wil hebben. Dan moet je je personeel opzeggen en je komt erachter dat dit heel duur is, en dat je dat niet meer kunt betalen, en je gaat failliet.

Het is een dramatische logica waar veel beginnend bedrijven aan lijden: je groeit je kapot en je weet niet zeker of je investeringen lang genoeg gaan renderen om winst te maken. Je neemt risico’s en je gaat in zee met mensen, die zelf alleen maar gedreven zijn door de eigen winstcijfers.

Besluit

Ik ben in in mei 1993 en dat is net dertig jaar geleden dan ook van de ene dag op de andere uit de zaken gestapt en naar de geneeskundige praktijk teruggekeerd. Ik heb zo mijn vel kunnen redden en de medische praktijk doe  ik nog steeds, door ervaring wijs geworden en wars van nieuwe avonturen.