3. mei, 2013

Hoorspel

Luisterspel

Het woord hoorspel is gebruikelijk in Nederland, terwijl Vlamingen het veeleer over een luisterspel zullen hebben.

In 1993-1994, tijdens de nabloei van mijn literaire carrière, mocht ik meedoen met een seminarie voor schrijvers die zich wilden laten inwijden in de productie van hoor- en luisterspelen. Het initiatief berustte op een samenwerking tussen de Nederlandse en de Vlaamse openbare omroep.

Seminarie

Bij ons was dat dus toen nog VRT radio drie. Het was een interessante belevenis. Je kwam in aanraking met andere schrijvers, netjes verdeeld over de twee landen en je werd betrokken bij de productie van je eigen werk. Het was immers de bedoeling dat we een tekst schreven die vervolgens tot radiodrama werd omgezet.

Het meest indrukwekkende daarvan was het werk van de acteurs te volgen. Het schept een bijzondere opwinding en een diep genoeg als je kunt horen hoe andere mensen met je teksten omgaan. Je ontdekt daar dan ineens andere dingen dan die je er zelf in had gelegd.

Het begon met een kort werk. In mijn geval was dat het verhaal van een oude dame die een notaris of zoiets ontvangt en bij die gelegenheid een stuk van haar leven vertelt. Haar echtgenoot was een vermogend man en een verwoed keververzamelaar.

Voorbij

Dat korte hoorspel is helaas verloren gegaan, want op de VRT is er alvast geen exemplaar bewaard gebleven. Het hele ambacht is trouwens verloren gegaan. Ik weet niet of er nog veel luisterspelen worden gemaakt, en zo ja of er nog iemand naar luistert. Het was in die tijd al een redelijk fossiel gebeuren, dat alleen maar kon bestaan bij gratie van de gesubsidieerde openbare omroep.

Neemt niet weg dat het allemaal zeer professioneel gebeurde, in een geëquipeerde radiostudio in de VRT-gebouwen met behulp van professioneel materiaal, beroepsacteurs, en allerlei manieren om geluiden te maken die het verhaal inleefbaar en geloofwaardig moesten maken.

Op die manier voltrok zich een klein wonder en de tekst kwam tot leven.

Besluit

Voor degenen die er een uur aan te besteden hebben staat het luisterspel ‘Molinos’ nu op de site onder ‘Horen en ziens. Ik heb lang gedacht dat ik het op een of andere manier zou illustreren, ook al omdat ik dacht dat ik er een videoformaat moest van maken, daar het geluidsformaat vroeger door de 123 website niet werd aangenomen.

Ik ben er van teruggekomen, want deze keer is  het uploaden wel geslaagd en het luisterspel is weer voor beluistering beschikbaar. Ik laat het dan ook maar zoals het is, zonder enige visuele ondersteuning. Zo is het gemaakt en dat is waarvoor het bedoeld is.