2. mei, 2013

Oranje boven

Bea bedankt!

Bij onze Noorderburen was het huis te klein.

Het is moeilijk te geloven dat een notoir scepticus en republikein zoals Marforio de oranjegekte rond de troonswissel in Nederland urenlang op de televisie heeft gevolgd zonder een minuut te willen missen. Als dit al gebeurt met het groene hout, wat zal er met het dorre gebeuren. Lucas 23:31.

Felicitaties

Maar goed, al onze Nederlandse lezers gelukgewenst met het nieuwe staatshoofd en gefeliciteerd met de geweldige feestelijkheden die zonder hapering verlopen zijn. Hoofdrolspeler nummer een was voor mij niet zozeer Maxima en zelfs niet de drie jonge blonde engelen, laat staan Willem Alexander zelf, maar wel het Nederlandse volk.

Altijd wat te mopperen (het koningslied) maar als puntje bij paaltje komt staat iedereen met een oranje pruik op de toppen van zijn tenen te kijken.

En allemaal dicht bij elkaar kruipen, dat vinden ze in Nederland leuk. Ongelofelijk dat er zo weinig mis gaat met al die op elkaar gepakte mensendrommen. Ik word er wel een beetje benauwd van als ik op het buisscherm bekijk.

Vreugde en jolijt

Geen enkel ander land heeft dat, voor zover ik weet. Zo een enthousiasme, zo een kinderlijk plezier in de show die hier wordt opgevoerd, met een lach en een traan. De zangeres zonder naam had er wel weg mee geweten, en had vast een beter lied gezongen. Begrijp me niet verkeerd.  Ik wil daar niet de draak mee steken, want ik vind het veeleer vertederend. Het is jullie ten zeerste gegund en het maakt het land wel aantrekkelijk. Een betere gratis publiciteit kun je je niet indenken.

Moderne tijd

Het koningskoppel heeft een diepe indruk nagelaten.

Het vernieuwende is nu dat er een goed geklede, aantrekkelijke en stijlvolle vrouw in het plaatje meeloopt.  Met de nadruk op goed gekleed. In Nederland is het begripo altijd al anders ingevuld dan bij ons en het koningshuis had het patent op statige kleren die blijven rechtstaan als je ze uittrekt. Die tijd is nu voorbij met een sprookjeskoningin die zich weet te presenteren als de moderne jonge moeder die ze is.

Besluit

Ik ben er wel van onder de indruk hoe Nederland dat heeft opgelost, op de geheel eigen wijze, met de monarch in een boot gaan rondvaren en zo. Allemaal zo oerhollands met de boterhammen en de thermos. Ik zie het geen enkel land nadoen.

Automatisch denk ik dan Filip en Mathilde natuurlijk. Toch wel een beetje anders. Ik denk niet dat we het in België kunnen nadoen wat daar in Amsterdam gebeurd is.

Op de foto: Edouard Vermeulen van het Belgische modehuis Natan kreeg de eer de jurk van Maxima te mogen ontwerpen, die waarin ze op het balkon verscheen.