30. apr, 2013

Relaxatie slot

Het rijke weefsel

Vorige week hebben we het uitgebreid gehad over relaxatie of ontspanning.

We mogen daar nog eens op terugkomen, om te besluiten.

Het is niet alleen dat relaxatie ergens moet voor dienen, want het is nuttig en aangenaam op zich om te doen, en het legt als vanzelf de basis voor de ontwikkeling en de ontplooiing van de persoonlijkheid. Je geestelijke weerstand, het uithoudingsvermogen en de wilskracht zullen toenemen.  Maar ook ontsluit de ontspanningsmethode de poort naar de meditatie.

Die kun je op verschillende manieren invullen. Om te beginnen kun je dat zien als een diepteverkenning van de eigen persoonlijkheid, met de ontdekking van jezelf tot gevolg. De meditatie zal bijdragen tot een vergrote zelfkennis en een verbeterd emotioneel evenwicht.

Door daar elke dag wat tijd voor uit te trekken kom je steeds dichter bij je nulpunt, zeg maar het geestelijk zwaartepunt van je ziel.

Peiling

Je komt in contact met de welige onderstroom van het onbewuste. Ik heb dat elders ‘het rijke weefsel’ genoemd. Dat contact op zich is al de moeite waard, zeker voor de moderne mens die als geen ander behoefte heeft aan zingeving en verdieping. Het probleem van de verdieping is door de meditatie op zich al gauw opgelost, maar strikt genomen geldt dat niet voor de zingeving.

Het is niet omdat je doordringt in de diepere lagen van jezelf dat je ook zin geeft aan je leven. Het kan helpen om een goed gevoel te krijgen, wat op zich al prettig is, en waardoor je je grenzen in zekere zin kunt verleggen. Maar op zich is dat nog niet voldoende om te mogen aannemen dat het allemaal zin heeft.

Zingeving

Zin krijgt het pas in relatie tot een ander. Wat we voor de ander betekenen en wat die voor ons betekent. De meditatie zal ons helpen anderen beter te verstaan en minder te beoordelen. Wat we voor anderen kunnen betekenen maakt een groot deel van de zingeving uit.

Tenslotte kan de meditatie ook grenzen aan het gebed, waarin we in betrekking treden met de Ander met een hoofdletter. Het gebed zal zich verrijken en verdiepen door gebruik te maken van relaxatietechnieken. Het is dan de vraag of het voor de menselijke ziel op die manier mogelijk is, contact met het bovennatuurlijke te hebben. Je kunt proberen om dichter te komen bij de schepper van het heelal door dieper in jezelf af te dalen. Dat is alleen voor religieus ingestelde mensen weggelegd.

In de literatuur zijn er heel wat voorbeelden te vinden, en dat in alle culturen, van mensen die beweerden zozeer in de krochten van de menselijke ziel te zijn afgedaald, dat ze daar sporen van God te hebben gevonden. Teresa van Avila ziet dat als een innerlijk kasteel, met verschillende concentrische omwallingen, waarbij de ziel tijdens haar reis op zoek gaat naar het binnenste waar de kern van oerbestaan zich verschuilt.

Wanneer de ziel zich kan laven aan Zijn Aanwezigheid wordt zij vrolijk en verrukt.