29. apr, 2013

Luisterspel

Bioscoop

We onderbreken vandaag onze serie over stress en ontspanning even voor heugelijk nieuws, dat veel stress van me heeft weggenomen, maar dat me zozeer opwind dat ik er niet van ontspan.

Niet alleen ben ik er de afgelopen maanden in geslaagd de hele Molinosroman op de site te plaatsen, zoals oplettende lezers zullen hebben gemerkt. Het boek vertelt het destijds spraakmakende inquisitieproces van Miguel Molinos na, dat plaats vond tussen 1685 en 1687 in Rome.

De man werd als een van de laatste grote ketters uit de wereldgeschiedenis tot afzweren gedwongen, en vervolgens levenslang opgesloten. Nu is die roman in 1994 omgewerkt tot een luisterspel onder regie van Flor Stein en met de stem van niemand minder dan Jo de Meyere, als Miguel Molinos.

Licentie

Het is me gelukt een audiobestand te verkrijgen door naar de VRT te schrijven, waar iemand zo goed was het op te zoeken. Ik heb een contract getekend voor 25 euro en mag het voor die prijs vijf jaar op de site zetten. We zijn er mee aan de slag te gaan om dat geheel zonder hulp up te loaden, en het ziet er naar uit we er geraakt zijn.

 Ik dacht er eventueel afbeeldingen overheen te zetten, naar het voorbeeld van de afbeeldingen die voor de roman gediend hebben, zoals je kunt nagaan op de website. Voorlopig is het alleen zuiver en puur luisteren zonder kijken geblazen.

Ik ben nu een vrijwilliger aan het zoeken die daarmee aan de slag zou kunnen gaan, om het hoorspel zo in te kleden dat het aantrekkelijker wordt. Het is immers vervelend een uur lang naar een beeld te kijken dat niet beweegt, en dus zit ik daar nu weer over te piekeren: hoe vergroot ik de waarschijnlijkheid dat mensen de moeite gaan nemen om dat eens te gaan beluisteren?

Omkijken in tevredenheid

We zijn er een jaar of wat geleden in geslaagd de sonnetten die werden voorgelezen door tante Dina op het net te plaatsen, met de hulp van de onovertroffen Lukas Huisman, waarvoor eeuwige dank. En nu staat ook het luisterspel online. Ik ben de gelukkigste man ter wereld. Voorlopig staat het nog helemaal onderaan het menu van de website, onder de titel ‘Molinos luisterspel’ omdat het nog niet af is, aangezien de cast nog moet vermeld worden etc. Dat staat hopelijk morgen te gebeuren en dan kan ik het ophijsen naar het niveau waar het moet staan, onder audio/video dat een andere naam zal krijgen en boven ‘De laatste ketter’