27. apr, 2013

Relax

Meditatie en gebed

We hebben gisteren een relaxatieoefening beschreven die iedereen zelf kan toepassen binnen het comfort van de eigen woning, of overal ter wereld, als je maar even tijd voor maakt. Met een beetje ervaring gaat dat als vanzelf en hoef je niet formeel de oefening telkens in haar geheel te doorlopen. Als je het een keer onder de knie hebt dan kun je dat gevoel van ontspanning gemakkelijk en op korte tijd oproepen, waar en wanneer je maar wilt. Pakweg als je in het postkantoor staat aan te schuiven, of zelfs in de auto voor een rood licht.

In plaats van je op te jagen kun je in dergelijke omstandigheden die ons op de zenuwen werken, teruggrijpen naar dat gevoel van ontspanning, dat als het ware altijd binnen in ons klaar ligt om aangesproken te worden.

Zelfcontrole

Dat is van belang en uiterst nuttig om het frustratieniveau in toom te houden en agressieve uitbarstingen te voorkomen. Door zich dat gevoel van relaxatie eens en voor altijd eigen te maken kunnen we onze weerstand en ons uithoudingsvermogen vergroten, en we zullen onze draagkracht zien toenemen. We worden minder gemakkelijk uit ons lood geslagen en kunnen beter voor onszelf opkomen.

Het helpt om de obstakels en hinderpalen van elke dag beter te relativeren en het helpt ons in een woord dichter bij onszelf te komen. Ik kan dat niet genoeg aanraden. Vreemd dat zoiets niet op de scholen wordt aangeleerd, tenminste niet bij mijn weten en al helemaal niet in mijn tijd. Er wordt wel aan lichamelijke opvoeding gedaan, waarom zou ontspanning en ademhaling niet op het programma van die lessen kunnen staan?

Azerty

Er zijn twee vaardigheden in mijn leven geweest die ik niet op school heb geleerd en waar ik veel aan te danken heb, en dat is mediteren en blind typen. Wat dat betreft ben ik autodidact. Wat meteen betekent dat ik het op mijn manier doe en volgens mijn eigen regels die misschien niet overeen komen met wat de autoriteiten ter zake vertellen.

Met manier van typen zal ik wellicht geen wedstrijden winnen en hetzelfde geldt voor mijn manier van mediteren.

Nu is mediteren niet hetzelfde als relaxen, maar het vloeit in elkaar over en ik kan me moeilijk voorstellen dat iemand regelmatig ontspanningsoefeningen zou toepassen, zonder daarbij op een of andere manier in een of andere vorm van meditatie te verzeilen. Gebed is nog weer wat anders, en dat krijg je als die meditatie in een religieus kader past.

Besluit

Als je een keer kunt relaxen, dan kun je in de praktijk ook mediteren en dan gaat de doos van pandora open: van contemplatie tot rustgebed, van zelfinkeer tot extase. Het is een uitgestrekt en glibberig terrein, waarin we misschien eens orde zullen proberen te scheppen, bij leven en welzijn.