25. apr, 2013

Acute stress

Foutmeldingen

De voorbije nacht, vroeg deze ochtend eigenlijk, is de server uitgevallen.

Tenminste dat kan ik alleen maar bevroeden, want informatie krijg je daar niet over. Hoe dan ook had ik ineens geen toegang meer tot het internet, zodat ik er niet in slaagde mijn dagboekbijdrage van vandaag tijdig up te loaden. Bij deze, met iets van twintig uur vertraging.

Mijn excuses voor de regelmatige lezers die hun dagelijkse portie hebben moeten missen. Buiten de vakantieperiodes is iets dergelijks het laatste jaar nog maar zelden voorgevallen, dat ik niet op het appel verschijn. Ik vond dat bijzonder vervelend en het leidde tot een acute reactie van stress en frustratie. Ik knutsel zowat de laatste twee jaar elke dag onophoudelijk aan deze website en als dat op een goede dag niet door kan gaan door middel van technologische sabotage, dan komt dat hard aan.

Computerstress

De bijzondere stress als gedwarsboomde computergebruiker bestaat erin, dat je eindeloos naar het blanke scherm  blijft staren, naar het evolutiebalkje, en steeds nieuw blijft proberen, in de hoop dat het probleem slechts tijdelijk is, om steeds weer de  boodschap te zien verschijnen: “deze pagina kan niet worden weergeven.”

Het lag niet aan mijn computer noch aan mijn internetverbinding, dus het vermoeden is dat de server van de provider het heeft begeven. Je krijgt daarvan geen enkele verwittiging vooraf, geen enkele feedback gedurende de panne, bijvoorbeeld hoe lang het nog zou kunnen duren, noch enig woord van verontschuldiging of uitleg omtrent de oorzaak achteraf. Radiostilte

Ik vind dat allemaal redelijk bot, van een firma die ik elke maand goed geld betaal om mij een dienst te leveren en die zich in stilzwijgen hult als die dienst ineens niet voorhanden blijkt te zijn. Acute stressreactie dus, met neiging tot mopperen en opborrelende agressie, waar je niets mee kunt aanvangen bij gebrek aan een gesprekspartner.

Moderne samenleving

Dat is eigenlijk op zich een best wel frequente vorm van stress, zeker in onze maatschappij waar we zo afhankelijk zijn geworden  van allerlei toestellen en apparaten. Het is te vergelijken met de frustratie van de gebruiker van het openbaar vervoer, als de trein, de tram of de bus niet komen opdagen, en je niet weet of het zin heeft te blijven wachten, dan wel uit te kijken naar alternatieven.

Die stress is gebaseerd op een verwachting die je hebt en die niet uitkomt. Je had allerlei dingen gepland die je had willen doen en die nu niet door kunnen gaan of op een ander tijdstip. Het is een acute frustratie die we allemaal kennen en die niemand vreemd is. We maken dat allemaal wel mee dat een of ander apparaat of toestel het niet doet, net op het ogenblik dat we denken het dringend nodig te hebben.

Besluit

In die gevallen gebeurt er van alles in het lichaam, en niet alleen in de geest. Een aantal van die veranderingen in het lichaam zijn afhankelijk van de afscheiding van hormonen. Een grote speler is de bijnier die hormonen afscheidt die een bijzondere rol spelen in de stressreactie.

Een van de meeste bekende hormonen is het adrenaline. Daarover morgen (straks eigenlijk) meer.