20. apr, 2013

Relax

Ontspanning

Zelf heb ik met ontspanningstechnieken kennis gemaakt tijdens een nascholingsweekend bij het begin van mijn carrière.

Ik wist toen niet dat er zoiets als ontspanning bestond, in de betekenis van je lichaam kunnen relaxeren. Ik ben daar op die cursus moeten achter komen.

We zijn er ons niet van bewust, maar we lopen de hele dag met spanningen rond en die zetten zich vast op bepaalde plaatsen van ons lichaam, onder meer in het bewegingsstelsel.

Stresshormoon

Onder invloed van het bekende stresshormoon adrenaline gaan we een gespannen houding aannemen, een beetje zoals een dier dat aanstalten maakt om te vluchten of te vechten. We trekken de schouders op, gaan sneller ademen, terwijl het hartritme versnelt en de bloeddruk toeneemt.

Wij lopen vaak met hoge adrenalinegehaltes rond, maar we doen daar niets fysiek mee. Onze spieren kunnen zich niet uitleven, maar verkrampen, onder de invloed van het stresshormoon en bij gebrek aan voldoende beweging.

Gezonde stress

We hebben een gezonde dosis stress nodig om door de dag te komen, want er moet eten op tafel komen en er zijn verplichtingen, conflicten of onrustwekkend nieuws. We worden de hele dag gebombardeerd met informatie die we op de duur niet meer kunnen opnemen, zodat er een chronische stresstoestand ontstaat. Dan is het niet meer gezond. Sport kan wonderen doen voor sommigen, alleen niet voor mij, want voor mij heeft sport nooit gewerkt. Maar voor vele mensen wel, omdat je door te sporten automatisch beter gaat ademen, en dat de spieren de opgeladen calorieën kunnen verbranden.

Methode

Los van de sport is er dus het goede nieuws,dat er technieken bestaan om tot ontspanning te komen, zodat we weer even tot evenwicht kunnen komen, vooraleer de volgende uitdaging aan te gaan.

Ik heb lang gedacht dat het niet mogelijk was relaxatie in theorie aan te leren en dat je dat in de praktijk moest doen, zoals ik dat heb gedaan tijdens die memorabele sessie in dat opleidingsweekend nu wellicht dertig jaar geleden. Maar ik ben nu iets tegen gekomen, en het stamt eigenlijk uit een cursus voor logopeden en het is via Myriam tot bij mij belandt. Bedankt Myriam. Het plan is om daar nu morgen en wellicht de volgende dagen uit te putten.

Vreemd dat relaxatie niet op school aangeleerd wordt.

Besluit

Misschien is dat nu anders maar toen ik afstudeerde had ik er geen benul van dat er zoiets bestond als je ontspannen. Ik kan me dus voorstellen dat er nog heel wat mensen niet achter zijn gekomen dat zelfontspanning een goedkoop want gratis hulmiddel kan zijn om de eigen draagkracht te vergroten en beter met de dagelijkse stress om te gaan. Morgen meer.